Τα ESG Shipping Awards αναδεικνύουν τις βέλτιστες πρακτικές για την ψυχική υγεία και ευημερία των ναυτικών

21.02.2024

Τα ESG Shipping Awards, μια πλατφόρμα αναγνώρισης βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση του Workshop για την ψυχική υγεία και ευημερία των ναυτικών “It’s Ok Not To Be Ok!” από την Learning Seaman, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2024 στο Grand Hyatt στην Αθήνα.

Η εκδήλωση αναγνώρισε τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και είχε ως στόχο να σπάσει τη σιωπή γύρω από την ψυχική υγεία στη ναυτιλιακή βιομηχανία. “Πρέπει να φέρουμε τη συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία των ναυτικών στην επικρατούσα τάση, ενθαρρύνοντας τις ανοιχτές και αποστιγματισμένες συζητήσεις. Οι ναυτικοί πρέπει να αισθάνονται ενδυναμωμένοι, όχι ντροπιασμένοι!” τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Yofis Florentin, Διευθύνων Σύμβουλος της Learning Seaman.

Οι ναυτικοί είναι το πολυτιμότερο στοιχείο των πλοίων και οι προσπάθειές μας σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφείς” τόνισε στην αρχή της ημερίδας ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα, τόνισε τις μοναδικές προκλήσεις των ναυτικών: “Απομόνωση και μοναξιά, κόπωση και στέρηση ύπνου, κίνδυνοι για τη σωματική υγεία, προβλήματα ψυχικής υγείας, πολιτιστικά γλωσσικά εμπόδια, τόσες πολλές πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς“.

Όλα ξεκινούν με την ευαισθητοποίηση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε το στίγμα της ψυχικής υγείας. Μόλις ευαισθητοποιηθείτε, τότε θα έρθει η αποδοχή“, δήλωσε η Dr. Deepti Mankad, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος στο MINDSPEAK. “Η προληπτική δράση για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ευημερίας είναι μια επένδυση. Οι ψυχικά υγιείς ναυτικοί θα φέρουν πάντα ασφαλέστερες επιχειρήσεις και θα μειώσουν τα περιστατικά.”

Η Δρ Maria Carrera, επιστημονική συνεργάτης του World Maritime University, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας: “Οι ναυτικοί αναμένουν περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια όσον αφορά την ευημερία και την ψυχική υγεία. Όλος ο κλάδος πρέπει να συνεργαστεί για να ενσωματώσει τους ανθρώπινους παράγοντες και την κοινωνική ευημερία στις πρακτικές και τους κανονισμούς του κλάδου για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας“.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συζητήσεις που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεων της παρατεταμένης απομόνωσης, η αναγνώριση των σημείων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η προώθηση της ιατρικής του lifestyle medicine (μια ιατρική προσέγγιση που χρησιμοποιεί τεκμηριωμένες συμπεριφορικές παρεμβάσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών), η εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων υποστήριξης και η μείωση του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία.

Στο σεμιναρίο αναδείχθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Βulk Carriers, αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία όταν ταξίδευε στη θάλασσα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, περιγράφοντας ένα διαδεδομένο αίσθημα απομόνωσης, σημειώνοντας ότι σήμερα το ζήτημα είναι πολύ χειρότερο λόγω της διαθεσιμότητας του διαδικτύου που κρατά τα πληρώματα στις καμπίνες τους μετά τη βάρδια τους.

Εμπειρογνώμονες της ναυτιλιακής βιομηχανίας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ψυχικής υγείας των ναυτικών: “Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες και να βρούμε καινοτόμα εργαλεία αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτές τις προκλήσεις” δήλωσε ο κ. Χρήστος Κεχρής, HSQE της Maran Gas Maritime Inc.

Η Cpt Άννα Μαρία Παπακοσμοπούλου, πρώην ναυτικός, από την Maran Gas Maritime Inc. μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με την ημερίδα: “Έχω γίνει προσωπικά μάρτυρας των αγώνων που μπορεί να έχουν οι ναυτικοί για την ψυχική υγεία και επιμένω πάντα ότι πρέπει να τους ακούμε. Χαίρομαι που βλέπω όλους αυτούς τους εμπειρογνώμονες του πεδίου να αναγνωρίζουν τη σημασία της ψυχικής υγείας.

Ο Cpt Νικόλαος Πολυμέρης, από τη Danaos Shipping Co. αναγνώρισε τη σημασία της συμμετοχικότητας και της διαφορετικότητας στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ναυτικών: “Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και με ποικιλομορφία στο πλοίο για να εξασφαλίσουμε ευτυχισμένο και αφοσιωμένο πλήρωμα που θα κρατήσει τον κλάδο ασφαλή“.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εμπειρογνώμονες τόνισαν επίσης τη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας και της ψυχικής υγείας των ναυτικών: “Η αυτοματοποίηση, η ψηφιοποίηση και τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης επί του πλοίου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον φόρτο εργασίας, ωστόσο το τεχνοστρες & το αίσθημα υπερφόρτωσης από τις απαιτήσεις της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και κατάθλιψη τους ναυτικούς, θέτοντας σε κίνδυνο την ευημερία τους και τη συνολική απόδοση της εργασίας τους” δήλωσε η Δρ Ασπασία Πάστρα, επίκουρη καθηγήτρια του World Maritime University.

Η ESG Shipping Awards παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των ναυτικών, και αυτό το εργαστήριο είναι μόνο μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη δημιουργία μιας θετικής και χωρίς αποκλεισμούς ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ESG Shipping Awards, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.esgshippingawards.com ή επικοινωνήστε μαζί μας στο awards@esgshippingawards.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!