Τα διεθνή χρηματιστήρια «χρηματοδότες» των Ελλήνων εφοπλιστών.

20.03.2014

Τα χρηματιστήρια, ανά τον κόσμο στα οποία είναι εισηγμένες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, αποτελούν σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των στόλων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 10ετία πάνω από 30 εταιρείες εισήχθηκαν στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, του Λονδίνου, του Όσλο και της Σιγκαπούρης αντλώντας συνολικά περί τα 14 δις δολάρια. Τα 9,2 δισ. προήλθαν από την δημόσια εγγραφή τους στα χρηματιστήρια και τα 4,8 δισ. από την έκδοση ομολόγων. Σύμφωνα με την άποψη χρηματιστηριακών κύκλων που συμμετέχουν στις διαδικασίες χρηματοδότησης της ναυτιλίας «οι εισηγμένες ελληνικών συμφερόντων ποντοπόρες εταιρείες, ποντάρουν στην αναμενόμενη ανάκαμψη των ναύλων τα επόμενα δύο χρόνια και σπεύδουν άμεσα στις κεφαλαιαγορές για να βελτιώσουν το στόλο τους».


Άντλησαν κεφάλαια


Κεφάλαια ύψους 33 εκατ. δολ. άντλησε από τη διάθεση μετοχών η εταιρεία Stealthgas του κ. Χάρη Βαφειά. Η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγραερίου, διέθεσε 3,39 εκατ. μετοχές στην τιμή των 9,71 δολαρίων ανά μετοχή σε έναν επενδυτή τον οποίο δεν κατονόμασε.


Επίσης, η εταιρεία Costamare συμφερόντων Κωνσταντίνου Β. Κωνσταντακόπουλου άντλησε στις 21 Ιανουαρίου 2014 το ποσόν των 100 εκατ. δολαρίων από τη διάθεση προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πλοίων μέσω του joint venture με το fund York Capital με το οποίο έχουν συμφωνήσει σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 1 δισ. δολ. για την κατασκευή εννέα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μεταφορική ικανότητα μεταξύ 9.000 και 14.000 te


Από την πλευρά της η εταιρεία Navios Maritime Partners, η μία από τις τρεις εισηγμένες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο ναυτιλιακές εταιρείες της. Αγγελικής Φράγκου, στοχεύει στην αποκόμιση κεφαλαίων ύψους 101 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών. Η εταιρεία προσέφερε 5,5 εκατ. μετοχές σε μία τιμή 17,30 δολαρίων ανά μετοχή. Οι ανάδοχοι έχουν οψιόν να αγοράσουν σε διάστημα 30 ημερών επιπλέον 825.000 μετοχές. Επίσης και η εταιρεία Diana Shipping του κ. Συμεών Παληού, σχεδιάζει τη διάθεση μετοχών με στόχο την άντληση κεφαλαίων. Η Diana Shipping θα διαθέσει 2,4 εκατ. ειδικές προνομιούχες μετοχές στην τιμή των 25 δολαρίων τη μία, με στόχο έσοδα ύψους 60 εκατ. δολ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!