Συνεντεύξεις Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη:

29.12.2019

Αγωγός EASTMED, μεταναστευτικό ζήτημα, ενίσχυση Λιμενικού Σώματος και νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων το 2020

Στη συμφωνία για τον αγωγό Εastmed, στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών, στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και στα σενάρια για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τόσο σε συνέντευξη του στην Realnews, όσο και μιλώντας στον Antenna, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το Λιμενικό Σώμα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας κάθε αποστολή που θα του ανατεθεί αν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Ειδικότερα για τον αγωγό Eastmed, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί σημαντικό σταθμό όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη χώρα μας είναι σημαντικός ο αγωγός, είπε, γιατί την καθιστά πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή, με όσα θετικά και σε γεωπολιτικό επίπεδο αυτό συνεπάγεται.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε, γιατί συνιστά μια εναλλακτική οδό που οδηγεί στην ενεργειακή της αυτονομία. Πολύ περισσότερο, όταν οι χώρες που συμπράττουν είτε είναι μέλη της ΕΕ, είτε έχουν εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί της.

Η κατασκευή του αγωγού, που είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί μέρος του συνολικού Εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας, έχει μακρά προϊστορία και οφείλω να πω ότι στηρίχτηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισήμανε προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιοποίησε την μέχρι σήμερα πορεία με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και, αμέσως μετά την υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ στο «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», πέτυχε την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα και την εξέλιξη των ροών το τελευταίο χρονικό ο κ. Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι ο όποιος περιορισμός τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις καιρικές συνθήκες.

Η Τουρκία, είπε, εξακολουθεί να μην τηρεί τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό και ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας το τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα, ως μοχλό πίεσης.

Υπήρξε, συνέχισε, μια αρκετά μεγάλη περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα μας για επιχειρήσεις διάσωσης εντός των χωρικών τους υδάτων. Άλλοτε υποστήριζαν ότι είχαν τεχνικά προβλήματα με τα σκάφη τους και άλλοτε δεν αντιδρούσαν καθόλου στα σήματα των Ελληνικών Λιμενικών Αρχών.

Τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, καταγράφουμε μια μικρή βελτίωση στην αντίδραση τους, αλλά σε κάθε περίπτωση απέχουμε σημαντικά από το να θεωρήσουμε ότι ανταποκρίνονται σε σχέση πάντα με τους αριθμούς των ανθρώπων που βγαίνουν στο Αιγαίο με σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα.

Συνεπώς, τόνισε, οι Τούρκοι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις, κάτι που όπως υπογράμμισε δεν ξάφνιασε το ΥΝΑΝΠ και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα για τον Τούρκο Πρόεδρο ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο ένας αρχηγός κράτους να χρησιμοποιεί μια ανθρώπινη τραγωδία, προσπαθώντας να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Η στάση του Τούρκου Προέδρου παραβιάζει όχι μόνο τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και κάθε έννοια πολιτισμού, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας».

Όσον αφορά την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Λ.Σ. βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Επιχειρούν, συμπλήρωσε, με γνώση, θάρρος, αποφασιστικότητα, αλλά και ευαισθησία και καλύπτουν με επιτυχία το τεράστιο φάσμα αρμοδιοτήτων τους.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι το Λ.Σ. εκτός από την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, διασφαλίζει τη νομιμότητα και καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στην θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον και σώζει ζωές, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνεπώς είπε έχουμε χρέος και ευθύνη, να κάνουμε όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό.

Σε ότι αφορά τα υλικά μέσα, ανέφερε, έχουμε ήδη επιταχύνει την υλοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 200 εκατομμυρίων, ενώ σχεδιάζουμε ήδη το επόμενο, ύψους 400 εκατομμυρίων. Στο ίδιο πλαίσιο το Λιμενικό Σώμα πολύ σύντομα θα ενισχυθεί με δέκα νέα ταχύπλοα σκάφη τα οποία προέρχονται από μια σημαντική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σε ότι έχει να κάνει με το προσωπικό, πρόσθεσε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη πρόσληψη νέων στελεχών, που θα ενισχύσουν σημαντικά τη δύναμη και την επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα πρόκειται για 45 Δοκίμους Σημαιοφόρους και 155 Δοκίμους Λιμενοφύλακες.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όσον αφορά αυτό το κρίσιμο ζήτημα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι η αύξηση της οργανικής σύνθεσης του Λιμενικού Σώματος, είναι μονόδρομος μιας και επιβάλλεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και για ένα λόγο παραπάνω γιατί τα νέα μέσα με τα οποία ενισχύεται και θα συνεχίσει να ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα, πρέπει να επανδρωθούν για να λειτουργήσουν.

Τέλος όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει πρόσωπο το οποίο θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και θα αναδεικνύει όσα μας ενώνουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!