Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την Υπουργό Μεταφορών και Αεροπλοΐας της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, Glenys Hanna Martin

03.06.2014

Με την Υπουργό Μεταφορών και Αεροπλοΐας της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, Glenys Hanna Martin, συναντήθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», καθώς και με τριμελή αντιπροσωπεία της Ναυτιλιακής Διοίκησης των Μπαχαμών.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, ετέθησαν ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας των δυο χωρών καθώς και θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, και ειδικότερα:
•θέματα διμερούς συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα


•επίκαιρα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής και συνεργασίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδίως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ),


•θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και


•συνεργασία επί θεμάτων ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης
Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και για τις δύο χώρες και συμφώνησαν στην ανάγκη ρύθμισης των ναυτιλιακών θεμάτων μέσω του ΙΜΟ, που διασφαλίζει την παγκόσμια εφαρμογή των μέτρων, τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία της ναυτιλίας προς όφελος των χρηστών και των καταναλωτών παγκοσμίως.


«Για εμάς ως Προεδρία ήταν προτεραιότητα η πολιτική των ανοικτών θαλασσών και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός.


Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την κα Martin αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στην ομόφωνη υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» για την “Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Ευρ. Πολιτικής για τον Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών μέχρι το 2018 και την προοπτική της μέχρι το 2020″, κατά την Άτυπη Υπουργική Σύνοδο των Κ-Μ της ΕΕ και των Κρατών ΕΟΧ για θέματα ναυτιλίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας.


Οι δύο υπουργοί στάθηκαν στον τομέα της κρουαζιέρας όπου οι δύο χώρες έχουν παρουσιάσει παραδοσιακά μεγάλη ανάπτυξη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός για την οικονομία της χώρας λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ήρε όλα τα διοικητικά εμπόδια στον τομέα της κρουαζιέρας, όπως η άρση του καμποτάζ και άλλοι διοικητικοί περιορισμοί και πλέον η χώρα απολαμβάνει τα οφέλη».


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services, ο στόλος του νηολογίου των Μπαχαμών ανέρχεται σε 1.446 πλοία (άνω των 100 gt), ολικής χωρητικότητας 54.511.000 gt και συνολικής μεταφορικής ικανότητας 73.702.000 dwt, κατέχει δε την 7η θέση παγκοσμίως (υπό όρους dwt) με ποσοστό 4,52\%. Ο κύριος όγκος του στόλου είναι χύδην φορτίου (bulk carriers), τα οποία ανέρχονται σε 322, με ολική χωρητικότητα 10.370.000 gt.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!