Συμφωνία Attica με τους δανειστές

08.08.2014

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα, που ανοίγει το δρόμο της αναδιάρθρωσης της ελληνικής ακτοπλοΐας με τη συμμετοχή και διεθνών κεφαλαίων, έγινε χθες με την ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ομίλου Attica με τους πιστωτές της για την πλήρη αναχρηματοδότηση των δανείων της.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ, η Attica A.E. Συμμετοχών, μέλος του Ομίλου Marfin Investment Group πέτυχε συμφωνία με το σύνολο των δανειστών του ομίλου για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.


Στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης, η Attica ήλθε σε συμφωνία και με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Fortress Investment Group για επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ στον όμιλο.


Η Fortress αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 60 δισ. δολάρια.


Η συμφωνία με τη Fortress, η οποία φέρνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξένα κεφάλαια στην ελληνική ακτοπλοΐα, ενισχύει σημαντικά τη θέση της Attica στην εσωτερική αγορά αλλά και στις διεθνείς γραμμές Ελλάδα-Ιταλίας, όπου αντιμετωπίζει τον έντονο ανταγωνισμό του ιταλικού ομίλου Grimaldi.


Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Attica για την επίτευξη της συμφωνίας.


Η συμφωνία τονίζεται «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, καθώς και ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων στις δυνατότητες του Ομίλου Attica για τη δυναμική, αυτόνομη ανάπτυξη και διατήρηση της ηγετικής του θέσης στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας.


Με εφαλτήριο την εμπιστοσύνη του νέου στρατηγικού επενδυτή, η διοίκηση της Attica θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην εφαρμογή αναπτυξιακών επιχειρηματικών σχεδίων και νέων εμπορικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την πρωταγωνιστική παρουσία του Ομίλου Attica στην ελληνική και διεθνή αγορά».


Η συμφωνία προβλέπει ότι η Fortress θα καλύψει πλήρως την έκδοση από την κατά 100\% θυγατρική εταιρεία Blue Star Ferries Ναυτιλιακή Α.Ε., εμπράγματως εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων, πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης και συγκεκριμένα:


α) κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ και


β) ομολογιακό δάνειο ύψους έως 50 εκατ. ευρώ, ανταλλάξιμο μερικώς ή ολικώς με ομολογίες της μητρικής Attica, μετατρέψιμες σε νέες μετοχές Attica, μέσω της έκδοσης από την τελευταία μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 50 εκατ. ευρώ.


Το δικαίωμα μετατροπής δύναται να ασκηθεί από το Δεκέμβριο 2015. Η τιμή μετατροπής είναι συνδεδεμένη με το δείκτη «Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA)» του ομίλου, οριζόμενη κατ’ ανώτατον σε 1,0450 ευρώ και κατ’ ελάχιστον σε 0,5775 ευρώ ανά μετοχή.


Ο κ. Σπύρος Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η μακροχρόνια αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου με όρους που επιτρέπουν στην εταιρεία να κοιτάει μπροστά και με αισιοδοξία τη μελλοντική της πορεία, αποτελεί μεγάλη επιτυχία και αδιάψευστη απόδειξη στήριξης της επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας στις δυνατότητες του ομίλου μας.


Η Attica αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία της επιβατηγού ναυτιλίας, η οποία κατόρθωσε να προσελκύσει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund διεθνώς, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου.


Η υποστήριξη των στρατηγικών μας συμμάχων θα μας επιτρέψει να εκκινήσουμε μία νέα πορεία στην ελληνική και στη διεθνή αγορά, να αναπτύξουμε νέες πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο σημαντικά μερίδια αγοράς σε νέες εμπορικές γραμμές, εδραιώνοντας ταυτόχρονα την ισχυρή παρουσία μας στις υφιστάμενες».


Η εταιρεία Fortress Investment Group LLC είναι μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων με πάνω από 63,9 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το πρώτο μισό του 2014. H εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE: FIG).


Υπενθυμίζεται ότι η Attica A.E. Συμμετοχών είναι η μητρική εταιρεία των Superfast Ferries και Blue Star Ferries, μέσω των οποίων διαθέτει και διαχειρίζεται ένα στόλο 13 επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων υψηλότατων προδιαγραφών, μέσης ηλικίας 12 ετών.


Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!