Συμβατότητα της ενωσιακής νομοθεσίας με τους διεθνείς κανόνες του ΙΜΟ

07.05.2014

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου των κρατών μελών της ΕΕ για θέματα Ναυτιλίας με τίτλο «Αποτελεσματική εφαρμογή των συμβάσεων του IMO»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Κρατών – Μελών της ΕΕ για θέματα Ναυτιλίας, που πραγματοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο της Ελληνική Προεδρίας στην Ε.Ε στο Ζάππειο Μέγαρο. Τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κ. Koji Sekimizu και είχε ως κύριο θέμα συζήτησης αυτό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας του ΙΜΟ για το έτος 2014 με τίτλο «Αποτελεσματική εφαρμογή των συμβάσεων του IMO».


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Προεδρεύων της Συνόδου, κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου με το γεύμα εργασίας, τόνισε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του ΙΜΟ και τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων του σε παγκόσμιο επίπεδο, την αφοσίωση της χώρας μας στους στόχους του οργανισμού και την αναγκαιότητα συμβατότητας της ενωσιακής νομοθεσίας με τους διεθνείς κανόνες του ΙΜΟ με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ομοιόμορφου νομικού πλαισίου για τη διεθνή ναυτιλία.


Μετά το πέρας του γεύματος οι κ.κ Βαρβιτσιώτης και Sekimizu προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και προεδρεύων της Συνόδου δήλωσε:


« Ως κεντρικό θέμα η Ελληνική προεδρία είχε ως έναν από τους κεντρικούς άξονες της τη θάλασσα. Θάλασσα, μεταξύ άλλων, σημαίνει και Ναυτιλία. Και Ναυτιλία σε επίπεδο κανονισμών, σε επίπεδο λειτουργίας, σε επίπεδο ασφάλειας, σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, και σε επίπεδο εκπαίδευσης σημαίνει Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO). Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός σε Παγκόσμιο επίπεδο επιβάλει κοινούς κανόνες θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις για την ασφάλεια στη θάλασσα, προϋποθέσεις για την Εκπαίδευση των Ναυτικών, προϋποθέσεις για τη προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Με αυτή την ευκαιρία και για την καλύτερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς ναυτιλιακού Οργανισμού αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κ. Koji Sekimizu. Τον ευχαριστώ για την παρουσία του στην Αθήνα σήμερα, σε αυτό το άτυπο Συμβούλιο και τη δυνατότητα που μας έδωσε να συζητήσουμε στο πλαίσιο του γεύματος, πως μπορεί η Ευρώπη και ο Διεθνής ναυτιλιακός Οργανισμός να συνεργαστούν καλύτερα, ώστε να αποφύγουμε την εφαρμογή περιφερειακών πολιτικών που θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, που είναι η πρώτη Ναυτιλία παγκοσμίως. Η Ευρώπη σε επίπεδο στόλου ,σε επίπεδο σημαίας, σε επίπεδο ναυτικών κατέχει τα παγκόσμια σκήπτρα και άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσει γρήγορα στην κύρωση όλων των κανονισμών και των συνθηκών του IMO. Στόχος είναι να θεσπίσουμε σε ένα παγκόσμιο επίπεδο ενιαίους και διεθνείς κανόνες, που θα έχουν ως προτεραιότητα την προστασία της θαλάσσιας δραστηριότητας και του θαλασσίου περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση της Ναυτιλίας. Θέλω να ευχαριστήσω το Γενικό γραμματέα για την παρουσία του και θέλω να του τονίσω ότι ως Ελληνική Προεδρία αλλά και ως Ελλάδα θα είμαστε με τον ΙΜΟ και θα είμαστε από τις χώρες που θα θέτουν σε ισχύ γρήγορα τους κανονισμούς του ΙΜΟ».


Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κ. Koji Sekimizu, δήλωσε από την πλευρά του:


«Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ για την πρόσκληση που μου δίνετε να παρίσταμαι ως Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., καθώς και τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο για θέματα ναυτιλίας. Αυτό είναι πραγματικά μοναδικό.


Η Ελλάδα, αποτελεί διαχρονικά ένα ναυτιλιακό έθνος και ευρισκόμενη στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστά σαφή τη δέσμευση της κυβέρνησης για την τήρηση κανόνων ασφαλείας για τις μεταφορές, παγκοσμίως, υπό τους κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Πραγματικά για εμένα ήταν μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε, όλοι μαζί, με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Μεταφορών, πολύ σημαντικά ζητήματα για τη διεθνή ναυτιλία.


Το θέμα του ΔΝΟ για τη φετινή χρονιά είναι «Συνθήκες του ΔΝΟ: Αποτελεσματική Εφαρμογή». Ο ΔΝΟ έχει δημιουργήσει πάνω από 50 Διεθνείς Συμβάσεις, αυτές ωστόσο, πρέπει να εφαρμόζονται, ώστε να είναι αποτελεσματικές και ουσιαστικές. Διαφορετικά, οι δραστηριότητές μας προς την υιοθέτηση των εν λόγω Συμβάσεων, δε θα έχουν νόημα. Συνεπώς, η εφαρμογή τους είναι σημαντική. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Συμβάσεων, οι οποίες δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχω εγείρει θέματα και οι τοποθετήσεις που συγκέντρωσα από τους Υπουργούς στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε ήταν ενθαρρυντικές. Θεωρώ ότι η ηγεσία στη ναυτιλία πρέπει να προέρχεται μόνο από ναυτιλιακά έθνη.


Η Ε.Ε. αποτελεί μία μεγάλη ναυτιλιακή κοινότητα και περιμένω να συνεχισθεί η υποστήριξη από τα μέλη της Ε.Ε. προς τον Δ.Ν.Ο. Είναι σημαντική, ωστόσο, η πολιτική στήριξη στο έργο του Δ.Ν.Ο. Σήμερα συμπέρανα ότι οι Υπουργοί Ναυτιλίας κ Μεταφορών της Ε.Ε. έχουν μία σαφή δέσμευση να στηρίξουν τον Δ.Ν.Ο. Αυτό το πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τη σημερινή Σύνοδο, είναι πραγματικά χρήσιμο για εμένα και σας ευχαριστώ θερμά, κ. Υπουργέ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!