Στον έλεγχο του Τέλη Μυστακίδη περνάει η ABBank

05.04.2024

Στον έλεγχο του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη περνάει σε λίγες ημέρες η Aegean Baltic Bank (ABBank).

Επισημένεται ότι ο Μυστακίδης είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας (σύμφωνα με τη λίστα Forbes).

Αναλυτικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι απομένει η διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών για να «πέσουν» οι υπογραφές στο συμφωνία.

Η συμφωνία προβλέπει απόκτηση του 48% της ABBank από τον Μυστακίδη μέσω της εξαγοράς του μισού (20,5%) από το μερίδιο της οικογένειας Αφθονίδη και το σύνολο του μεριδίου του Γιάννη Κούστα (24%), καθώς και μικρότερα μερίδια, αθροίζοντας συνολικά το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Διευκρινίζεται ότι ο Μυστακίδης που ήδη έχει προχωρήσει και σε άλλη μεγάλη επένδυση στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα στην Τράπεζα Πειραιώς, θα έχει πλέον τον έλεγχο της τράπεζας, σε συνεργασία με τον Θεόδωρο Αφθονίδη, ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο & αντιπρόεδρο ΔΣ της ABBank.

Αξίζει να αναφερεθί ότι το ενεργητικό της Aegean Baltic Bank εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με ευρύ ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, στοιχείο που δημιουργεί άμεσα τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη του τραπεζικού ιδρύματος Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου 2023 το ενεργητικό της τράπεζας φτάνει τα 1.15 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταθέσεις πελατών το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και οι χορηγήσεις δανείων τα 505 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 79% είναι ναυτιλιακά δάνεια. Όσον αφορά στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτός ανήλθε στο 1.7% με 91.3% κάλυψη από προβλέψεις. Επιπρόσθετα, στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 21,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τις υπογραφές των εμπλεκόμενων πλευρών, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για τη σχετική έγκριση και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!