Στοιχεία για ύπαρξη κοιτάσματος «μαμούθ» φυσικού αερίου στην Κρήτη

31.10.2019

Βάσιμα στοιχεία για την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός των παραχωρήσεων στην κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ στην Κρήτη προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την επεξεργασία των σχετικών σεισμικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επεξεργασία «δείχνει» ότι στον συγκεκριμένο στόχο μπορεί να κρύβονται ποσότητες αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων, ανάλογες δηλαδή με το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο.

Ο στόχος έχει πάρει την κωδική ονομασία «Τάλως». Είναι ενδεικτικό ότι οι ποσότητες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για περίπου 70 χρόνια. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία έχουν παραχωρηθεί δύο υπεράκτια μπλοκ στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού, οι συμβάσεις των οποίων κυρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι, τα στοιχεία που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι εταιρείες, και τα οποία προέρχονται από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η νορβηγική PGS, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εμπλουτιστούν από τις σεισμικές καταγραφές που θα πραγματοποιήσουν στα «οικόπεδα» κατά την πρώτη φάση των ερευνών.

naftemporiki.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!