Στο ένα δις η χρηματοδότηση κινεζικών τραπεζών σε Έλληνες εφοπλιστές

22.03.2014

Ένα στα πέντε εμπορικά πλοία που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε ναυπηγεία της Κίνας, ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές ενώ συνολικά έχει εκταμιευθεί περί το ένα δις δολάρια από κινεζικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές παραγγελίες στις κινεζικές «γιάρδες».

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας XTRC Business Consultants, οι Έλληνες εφοπλιστές « χτίζουν» στην παρούσα χρονική στιγμή 455 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 39,2 εκατ. τόνων, εκ των οποίων τα 188 στην Κίνα.


Οι εφοπλιστές με τις μεγαλύτερες παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγεία ο Γιώργος Οικονόμου με 16 υπό ναυπήγηση πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια, οι αδελφοί Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης με 10 πλοία ξηρού φορτίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, με παραγγελίες για 9 πλοία, ο Γιάννης Αγγελικούσης με 9 υπό ναυπήγηση πλοία ξηρού φορτίου, ο Γιώργος Προκοπίου που έχει παραγγείλει 9 δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία και ακολουθούν άλλοι Έλληνες εφοπλιστές με μικρότερο αριθμό παραγγελιών.


Να σημειωθεί ότι τους πρώτους μήνες του 2014 η εταιρεία Tomasos Brothers παρήγγειλε δυο δεξαμενόπλοια τύπου MR (50.400 dwt) στα ναυπηγεία Samjin της Κίνας, η εταιρεία της Golden Union παρήγγειλε δύο kamsarmax (82.000 dwt) στα κινεζικά ναυπηγεία Avic Weihai, η εταιρεία Target Marine παρήγγειλε δύο ultramax (63.000 dwt) στα κινεζικά ναυπηγεία Zhejiang και η εταιρεία Diana Shipping ένα kamsarmax (82.000 dwt) στα ναυπηγεία Yangzhou Dayang επίσης της Κίνας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!