Στην τελική ευθεία η πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

08.10.2014

Στο «στόχαστρο» των οχτώ επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το 67\% του ΟΛΘ και συμμετέχουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, βρίσκονται όλα τα «ακριβά μυστικά» του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει ανοίξει το virtual data room ενώ στις αρχές Νοεμβρίου προγραμματίζονται οι παρουσιάσεις του management και τα site visits στις εγκαταστάσεις του λιμένα της συμπρωτεύουσας.


Στον διαγωνισμό συμμετέχουν η APM Terminals, B.V. θυγατρική της Maersk (που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ), η Deutsche Invest Equity Partners, GmbH, η Duferco Particiption Holding, SA, η International Container Terminal Services, Inc, η Mitsui & Co., Ltd, η P&O Steam Navigation Company (θυγατρικής της DP World), η κοινοπραξία RUSSIAN Railways JSC/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Yilport Holding, Inc.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δεσμευτικές προσφορές θα ζητηθούν από τους υποψηφίους μέσα στο τέταρτο 3μηνο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του καλοκαιριού εγκρίθηκαν τα αρχικά σχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων και οι προεπιλεγέντες επενδυτές απέκτησαν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την ΟΛΘ ΑΕ.


Κερδοφόρο το πρώτο 6μηνο για ΟΛΘ


Ο κύκλος εργασιών της Ο.Λ.Θ. Α.Ε για το εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 27,099 εκατ. ευρώ έναντι των 24,833 του αντίστοιχου εξαμήνου του 2013 με αύξηση 9,13\% που προήλθε από την αύξηση πωλήσεων σε όλους τους λειτουργικούς τομείς.


Ειδικότερα σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων 12,93\%, αύξηση στο συμβατικό λιμάνι 4,19\% και αυξήσεις στο επιβατικό τμήμα αλλά και στην εκμετάλλευση χώρων. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 14,054 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 30,84\%.


Στο ίδιο διάστημα διακινήθηκαν 161.640 εμπορευματοκιβώτια (TEU), 12,63\% περισσότερα , από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 και καταγράφηκε αύξηση στο γενικό φορτίο κατά 11,93\% και στο ξηρό φορτίο κατά 0,34\%.


Την ίδια ώρα το σύνολο των εξόδων μειώθηκε κατά 7,62\% κυρίως από τη μείωση των αμοιβών του προσωπικού κατά 10,60\% λόγω αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!