Στην κορυφή της Ευρώπης έφεραν τα φωτοβολταϊκά την Ελλάδα το 2023 – Οι τρεις καθοριστικοί λόγοι κατά το Ember

08.02.2024

Το υψηλότερο μερίδιο των φωτοβολταϊκών επί του συνολικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε η Ελλάδα κατά την περσινή χρονιά ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σύμφωνα με την έκθεση του Ember για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 2024.

Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που προήλθε από φωτοβολταϊκά υπολογίζεται στο 19% στην περίπτωση της Ελλάδας και ακολουθούν η Ουγγαρία με 18% και η Ισπανία με 17%. Και οι 3 χώρες σημείωσαν σημαντική πρόοδο από το 2022 στο 2023, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα μέσα ευρωπαϊκά μεγέθη, ενώ ανάλογη αύξηση γνώρισε και η Βουλγαρία που ωστόσο βρίσκεται ακόμη κάτω του μέσου όρου.

Σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνονται οι αυξημένες «στροφές» με τις οποίες πλέον κινείται η ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών με κάποια να ξεχωρίζουν αισθητά, πράγμα που αναγνωρίζουν και άλλοι αναλυτές.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι αυξητικοί ρυθμοί στον κλάδο των φωτοβολταϊκών καταγράφονται από το 2019 και μετά  (1.4 GW νέα έργα το 2022 και 1.7 GW το 2023). Οι βασικοί λόγοι της εν λόγω εξέλιξης εντοπίζονται στην προώθηση των φωτοβολταϊκών έργων feed-in premium (μέχρι το τέλος του 2022), στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας το 2022 και στην ενίσχυση των διμερών «πράσινων» συμβολαίων.

Ως προς την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, η Ολλανδία – η άλλοτε «πρωταθλήτρια» στη σχετική κατάταξη – υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 16%, μετρώντας αύξηση του εν λόγου ποσοστού κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στη συμφόρηση του δικτύου, στην έλλειψη διαθέσιμου χώρου για επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα και στην κατάργηση του σχήματος net-metering. Επίσης, η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν αύξησε τον στόχο φωτοβολταϊκών για το 2030 στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Συνολικά, 24 χώρες κατέγραψαν μερίδιο ρεκόρ των φωτοβολταϊκών στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, με τις Λετονία, Σλοβακία και Σλοβενία να αποτελούν τις μόνες εξαιρέσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Σε απόλυτη παραγωγή, η Ισπανία είχε την μεγαλύτερη αύξηση με 9.4 TWh (+26%), με την Πολωνία να ακολουθεί με 3.9 TWh (+47%), ωστόσο χαμηλότερα σε σχέση με τις επιδόσεις της Πολωνίας το 2022, όταν «έκλεισε» το έτος με +4.4 TWh. Ακολουθούν η Γαλλία με 3.6 TWh (+18%), η Ολλανδία και η Ιταλία με 2.8 TWh και +16% και +10% αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Ολλανδίας, ο ρυθμός αύξησης της φωτοβολταϊκής παραγωγής υποχώρησε το 2023 σε σχέση με 2022 που ήταν +5.8 TWh, +51%. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Γερμανία υπήρξε η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που πρόσθεσε περισσότερα από 10 GW σε ένα χρόνο, αναβαθμίζοντας την συνολική της δυναμικότητα στα φωτοβολταϊκά στα 82 GW.

πηγή:energypress.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!