Στην κόψη του ξυραφιού ΟΛΠ – Cosco

10.11.2014

Ακόμα 24 ώρες έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκειμένου να “προλάβει” και να μην “τιναχθεί στον αέρα” η φιλική συμφωνία – διακανονισμός, μεταξύ ΟΛΠΟΛΠκαι Cosco.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν”, το δ.σ τουΤΑΙΠΕΔσυνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να εξετάσει τη στάση του απέναντι στην πρόταση που ετοιμάζεται να κάνει ο ΟΛΠ, αύριο Τρίτη, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων. Πρόταση, που περιλαμβάνει δύο νέους όρους, τον έναν εκ των οποίων δεν αποδέχεται το Πεκίνο.


Πιο συγκεκριμένα, στη γενική συνέλευση θα εξεταστεί η φιλική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών που προβλέπει νέα επένδυση από πλευράς κινέζων ύψους 230 εκατ. ευρώ για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Ως αντάλλαγμα οι κινέζοι παίρνουν την αναστολή των εγγυημένων καταβολών προς τον ΟΛΠ μέχρι η οικονομία της χώρας να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008. Στον Οργανισμό όμως θα καταβάλλεται το 24,5\% των εσόδων που θα έχει η Cosco από το λιμάνι.


Ωστόσο, ο ΟΛΠ, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε μεν σύννομη τη συμφωνία, αλλά άφησε “ανοικτά παράθυρα για ερμηνείες”, άλλαξε στάση. Σχεδιάζει, πλέον, να προτείνει την καταβολή ενοικίου για το νέο κομμάτι του προβλήτα ΙΙΙ, ως συνέχεια της παρούσας σύμβασης (καταβάλλεται ενοίκιο για το υπόλοιπο Σ.ΕΜΠΟ), αλλά και τη λήξη της αναστολής του εγγυημένου ανταλλάγματος το 2021.


Σύμφωνα με τη πληροφόρηση της “Ν”, οι κινέζοι έχουν ήδη αποδεχθεί να προστεθεί όρος που να προβλέπει την καταβολή του ενοικίου, (υπολογίζεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως), αλλά δεν συζητούν το ζήτημα του εγγυημένου ανταλλάγματος, οπότε ολοκληρώνεται η επένδυση.


Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!