Στην ελληνική New Shipping ανήκει το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε τον ουκρανικό “διαδρομο σιτηρών”

09.04.2024

Το Newcastlemax bulk carrier “Captain Leonidas” (κατασκευής του 2005) που ανήκει στη New Shipping, συμφερόντων του Αδαμάντιου Πολέμη, είναι το μεγαλύτερο πλοίο που κατέπλευσε πρόσφατα (6 Απριλίου) στο λιμάνι της Ουκρανίας (Pivdennyi) μετά την ρωσική εισβολή, (πριν από δύο χρόνια).

Σύμφωνα με το marine traffic προορισμός του πλοίου εμφανίζεται το λιμάνι Πορτ Σάιντ (Port Said), στην Αίγυπτο.

Επισημαίνεται ότι, το υπουργείο Περιφερειών & Ανάπτυξης Υποδομών ανάφερε ότι το φορτηγό πλοίο, που ταξιδεύει με σημαία Παναμά, εξήγαγε 195.700 τόνους φορτίου, ενώ σύμφωνα με την Διοίκηση Λιμένων μεταφέρει ουκρανικά μεταλλουργικά προϊόντα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι περίπου 135 πλοία αναμένουν να προσεγγίσουν τερματικούς σταθμούς στην Οδησσό για να εξαγάγουν επιπλέον τέσσερις εκατομμύρια τόνους φορτίου.

Σημειώνεται ότι ο εμπορικός διάδρομος σιτηρών της Ουκρανίας εμφάνισε περισσότερη κίνηση στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας του από ό,τι ο προστατευόμενος από τον ΟΗΕ διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας σε όλο το έτος λειτουργίας του, πριν αποχωρήσει από την συμφωνία η Ρωσία.

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τις 5 Μαρτίου, είχαν πραγματοποιηθεί 991 ταξίδια πλοίων που μετέφεραν 28.9 εκατομμύρια τόνους φορτίου (κυρίως τρόφιμα) και είχαν αποπλεύσει από τα τρία μεγάλα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού (Odessa), της Τσορνομόρσκ (Chornomorsk) και της Yuzhny/Pivdennyi. Ωστόσο, ο συνολικός όγκος έχει πλέον ξεπεράσει τα 1.004 ταξίδια του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας και τους 32.9 εκατομμύρια τόνους φορτίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο στόλος της New Shipping αποτελείται από 27 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 15 tankers & 12 bulk carriers (Equasis).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!