Σταθερά στην «Λευκή Λίστα» του Paris MOU η Ελληνική σημαία

11.07.2014

Για ένα ακόμη έτος η Ελληνική σημαία στη ναυτιλία συνεχίζει να βρίσκεται στην «Λευκή Λίστα» του Paris MOU επιβεβαιώνοντας τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας και ποιότητας των υπό ελληνική σημαία πλοίων. Στην «Λευκή Λίστα» βρίσκονται 46 χώρες μια περισσότερη σε σχέση με το 2012.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων του Paris MoU, οι εν λόγω πίνακες κατάταξης των Κρατών Σημαίας χρησιμοποιούνται από τις Αρχές του Κράτους Λιμένα (Port State Control) για τον υπολογισμό του βαθμού επικινδυνότητας των πλοίων (SRP) και τη στόχευση αυτών προς επιθεώρηση.


Η δε κατάταξη των χωρών βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών (2011-2013), λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αριθμό επιθεωρήσεων και κρατήσεων πλοίων που φέρουν τη σημαία τους.


Η «Λευκή Λίστα»


Τις τέσσερις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, ενώ φέτος στον ίδιο κατάλογο προστέθηκαν το Καζακστάν, η Σαουδική Αραβία και η Ελβετία.


Η «Γκρι Λίστα» .


Οι νέες χώρες στη «Γκρι Λίστα» είναι η Γεωργία, ο Λίβανος, οι νήσοι Saint Kitts and Nevis, η Λιβύη και η Αλβανία.


Η « Μαύρη Λίστα»


-Περιλαμβάνονται 19 χώρες ενώ ι σημαίες με τη δυσμενέστερη κατάταξη είναι της Τανζανίας, της Ονδούρας, της Δομινίκα και του Τόγκο


Επισημαίνεται ότι τα πλοία, που φέρουν σημαία που κατατάσσεται στην «Γκρι Λίστα» ή στη «Μαύρη Λίστα» υπόκεινται σε αυξημένους και στοχευμένους ελέγχους από τις Αρχές του Κράτους Λιμένος και τους επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης κατάπλου σε λιμένες και αγκυροβόλια (banning) μετά από πολλαπλές κρατήσεις ( multiple detentions).


Οι Νηογνώμονες


Σε ότι αφορά στον πίνακα απόδοσης των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (ROs), οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τα Κράτη Σημαίας να εκδίδουν κυβερνητικά πιστοποιητικά (statutory certificates), τις υψηλότερες τρεις θέσεις στον πίνακα κατάταξης και απόδοσης καταλαμβάνουν, κατά φθίνουσα σειρά, ο Βρετανικός (LR) Νηογνώμονας, ο Αμερικανικός (ABS) και ο Νορβηγικός (DNV).


Οι νέες Λίστες απόδοσης των Κρατών Σημαίας (Flag States) και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Recognized Organizations), ανακοινώθηκαν από την Γραμματεία του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU) και εγκρίθηκαν κατά την 47η Σύνοδο του Paris MoU στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!