Σε ποιές περιοχές οι πειρατές απειλούν τα πλοία

22.09.2014

Η Νοτιοανατολική Ασία εμφανίζει μια ανησυχητική αύξηση των πειρατικών επιθέσεων, κυρίως σε μικρά δεξαμενόπλοια, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το οποίο, πάντως, συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζει μείωση των πειρατικών επιθέσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IBM) ανακοινώθηκαν, στα τέλη Ιουλίου, και όπως φαίνεται το πρώτο εξάμηνο του 2014 καταγράφτηκαν 116 περιστατικά πειρατικών επιθέσεων σε πλοία έναντι 138 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Στο φετινό πρώτο εξάμηνο 10 πλοία καταλήφθηκαν από πειρατές και από αυτά σε 7 υπήρξαν πυροβολισμοί.


Σε 78 επιβιβάστηκαν πειρατές (σ.σ. δεν έγινε «απαγωγή» πλοίου και πληρώματος) ενώ σε 21 πλοία έγιναν απόπειρες πειρατείας. Συνολικά, 200 ναυτικοί πιάστηκαν όμηροι πειρατών, 5 απήχθησαν από τα πλοία τους ενώ καταγράφτηκαν και δύο θάνατοι ναυτικών.


Ωστόσο, το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ και ασχολείται με τα περιστατικά πειρατείας ανά τον κόσμο «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» καθώς καταγράφεται σε αυτό το διάστημα μια αυξητική τάση των πειρατικών επιθέσεων στη Νοτιοανατολική Ασία.


Ειδικότερα, ενώ μέχρι τώρα τα κρούσματα σε αυτή την περιοχή περιορίζονταν σε ορισμένες μικροκλοπές το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον έξη μικρά δεξαμενόπλοια να έχουν πιαστεί όμηροι πειρατών.


«Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των επιτυχημένων πειρατειών σε αυτή την περιοχή είναι μια αιτία ανησυχίας», δήλωσε ο διευθυντής του IMB, κάπτενPottengal Mukundan.


«Αυτές οι σοβαρές επιθέσεις έχουν μέχρι στιγμής στόχο μικρά παράκτια δεξαμενόπλοια. Συμβουλεύουμε τα σκάφη αυτά να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της πειρατείας στα ύδατα αυτά, και να αναφέρουν όλες τις ύποπτες επιθέσεις και προσεγγίσεις με μικρά σκάφη».


Ειδικότερα, στην Ινδονησία καταγράφτηκαν 47 πειρατικές επιθέσεις σε πλοία, από τις οποίες στις 40 κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο οι πειρατές.


Στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιστατικών σημειώθηκαν κλοπές χαμηλού επιπέδου (τιμαλφή και προσωπικά αντικείμενα μελών του πληρώματος).


Στο Pulau Bintan, έχουν αναφερθεί 18 περιστατικά, με αποτέλεσμα η ινδονησιακή Ακτοφυλακή να προσθέσει αυτό το λιμάνι στον κατάλογο των 10 περιοχών, όπου οι περιπολίες έχουν αυξηθεί φέτος.


Ωστόσο, εκεί που υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία είναι στη Δυτική Αφρική, όπου η πειρατεία στα ανοικτά του Κόλπου της Γουινέας παραμένει «ιδιαίτερα βίαιη», όπως ανέφερε ο κάπτεν Mukundan σημειώνοντας ότι αναφέρθηκαν 23 επιθέσεις σε πλοία, από τις οποίες οι 10 έχουν γίνει στη Νιγηρία.


Από το σύνολο των επιθέσεων σε αυτή την περιοχή 4 πλοία τέθηκαν υπό ομηρεία, συμπεριλαμβανομένου ενός δεξαμενόπλοιου, που κατελήφθη, στις αρχές Ιουνίου, από πειρατές στην περιοχή της Γκάνας και παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους για μια εβδομάδα.


Ιδιαίτερα, σημειώνεται από το ΙΜΒ ότι σε μια από αυτές ένα μέλος του πληρώματος ενός πλοίου σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με ένοπλους πειρατές, όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο από ένα σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, στο τέλος του Απριλίου.


Επίσης, σε τρία πλοία οι νιγηριανοί πειρατές προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς.


Στην άλλοτε «καυτή ζώνη» της Σομαλίας καταγράφτηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο 10 περιστατικά επιθέσεων σε πλοία.


«Ενώ χαιρετίζουμε τη συνεχή μείωση του αριθμού των περιστατικών ανοιχτά της Σομαλίας ο κίνδυνος της πειρατείας δεν έχει εντελώς εκλείψει. Οι πλοίαρχοι πλοίων πρέπει να επαγρυπνούν και να εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες γραμμές των Βέλτιστων Πρακτικών Διαχείρισης», προειδοποίησε ο κ. Mukundan.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!