Σε λειτουργία τον Ιούνιο ο αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας-οa1ουμανίας

27.03.2014

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, ο κ. Στόινεφ, από το βήμα συνεδρίου για το φυσικό αέρια, γνωστοποίησε σήμερα ότι το πρόβλημα που προέκυψε με την κατάρρευση του εδάφους κάτω από τον ποταμό Δούναβη και προκάλεσε την καθυστέρηση του έργου, έχει αντιμετωπιστεί.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν θα είναι εφικτή η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, καθώς η Ρουμανία δεν έχει κατασκευάσει ακόμη έναν σταθμό συμπίεσης. Υπενθυμίζεται ότι λόγω ασυμβατότητας μεταξύ των δύο συστημάτων φυσικού αερίου, η Βουλγαρία μπορεί να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρουμανία, μόνο εάν η πίεση του βουλγαρικού συστήματος μειωθεί. Ο πρόεδρος της κρατικής επιχείρησης διαχείρισης του βουλγαρικού εθνικού δικτύου φυσικού αερίου “Bulgartransgaz”, Εβγκένι Ποπόφ, δήλωσε πρόσφατα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία για την κατασκευή σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στη ρουμανική επικράτεια, έτσι ώστε η Βουλγαρία να μπορεί να λαμβάνει από τη Ρουμανία φυσικό αέριο υπό κανονικές συνθήκες.

Ο κ.Στόινεφ υπογράμμισε τη σημασία των διασυνδέσεων του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι ανέτοιμη για μια επανάληψη της κρίσης φυσικού αερίου, αντίστοιχης του 2009. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει μία χρονική καθυστέρηση από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της διασύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να συνδέσει τη Βουλγαρία με τον κόμβο αερίου στο Μπάουμγκάρτεν της Αυστρίας. Διευκρίνισε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση για το εν λόγω έργο, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την καθυστέρηση.

Περαιτέρω, ο κ.Στόινεφ ανέφερε ότι πρόσφατα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας Βουλγαρίας-Τουρκίας για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία “άναψε” το πράσινο φως για το έργο, έπειτα από καθυστέρηση έξι ετών. Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις παραμέτρους του έργου, εξήγησε ότι το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα, ομάδες τεχνικών εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία υπολογίζει να λάβει 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, μέσω του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού Κομοτηνής- Στάρα Ζαγόρα. Απέδωσε δε την καθυστέρηση υλοποίησής του σε δραστηριότητες των τριών χωρών που συμμετέχουν στο έργο (Βουλγαρία, Ελλάδα και Ιταλία)

Τέλος, αναφέρθηκε στους τερματικούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), ως μία σημαντική επιλογή για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικού αέριο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού στο Αιγαίο Πέλαγος, από όπου η Βουλγαρία θα μπορεί να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα μεταφέρουν πλοία LNG από το Κατάρ.

“Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η Τουρκία να περάσουν Υγραεριοφόρα πλοία φυσικού αερίου μέσα από τον Βόσπορο” σημείωσε, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά της προμήθειες LNG από την Αλγερία, όλα τα αναπτυγμένα κοιτάσματα εξαντλήθηκαν και η Βουλγαρία αν επιθυμεί εφοδιασμό LNG από εκεί θα πρέπει να κάνει επενδύσεις σε νέο πεδίο φυσικού αερίου”.


πηγή:www.express.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!