Σδούκου: Στόχος η εξασφάλιση της μέγιστης αξίας στα υπεράκτια αιολικά και τις νέες τεχνολογίες

21.03.2024

Θετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη αποτελούν οι ενεργειακές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως δήλωσε χθες στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου αιολικών WindEurope η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Έφερε ως παράδειγμα τον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπου η χώρα μας μπορεί να υπολείπεται ακόμα του ευρωπαϊκού μέσου όρου διείσδυσης, όμως έχει πραγματοποιήσει άλμα με 11% των πωλήσεων σήμερα έναντι μηδέν προ πενταετίας.

Μιλώντας για τον τομέα της ψύξης-θέρμανσης, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι από του χρόνου θα απαγορευτεί η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου, ενώ επιδοτείται η χρήση αντλιών θερμότητας στα πλαίσια των προγραμμάτων εξοικονόμησης.

Σε ότι αφορά τις ευρύτερες εξελίξεις, υποστήριξε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ανέδειξε πέραν κάθε αμφιβολίας την αναγκαιότητα της Πράσινης Συμφωνίας για την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη γεωπολιτική ενίσχυση της Ευρώπης.

Η κα Σδούκου εντοπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις για το εξής στο όλο εγχείρημα:

Καταρχήν, υπάρχει η τεχνολογική διάσταση, όπου ορισμένες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και τα πλωτά αιολικά καλούνται να ωριμάσουν και η προσοχή των κρατών δεν πρέπει να αφορά μονάχα την πτώση του κόστους, αλλά ευρύτερα ζητήματα.

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση αποτελεί κρίσιμο θέμα για την ενεργειακή μετάβαση. “Η Ε.Ε. κάνει θαυμάσια δουλειά σε αυτό το μέτωπο, καθώς το 37% του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά πράσινες επενδύσεις. Εντούτοις, πρέπει να βρεθούν τρόποι για να δαπανώνται τα χρήματα με πιο έξυπνο και αποδοτικό τρόπο.

Αντίστοιχα, η αναθεώρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων και ένα καλύτερο σύστημα διαγωνισμών ΑΠΕ είναι εργαλεία που θεωρούνται απαραίτητα.

Τρίτη πρόκληση είναι οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής παραγωγής που θα πρέπει να στηριχθεί.

Τέλος, η Ελληνίδα υφυπουργός μίλησε και για την εθνική προσπάθεια υλοποίησης των υπεράκτιων αιολικών. Υπενθύμισε ότι στόχος είναι η εγκατάσταση 1,9 γιγαβάτ ως το 2030 και υπογράμμισε ότι τα οφέλη τους δεν αφορούν μόνο τις ΑΠΕ. “Το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην περιοχή και μεσομακροπρόθεσμα έχει υψηλή αξία για την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρώπης”.

Η ίδια εκτιμά ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία:

“Η Ελλάδα διαθέτει τα ναυπηγεία, τα λιμάνια και τους κατασκευαστές εξοπλισμού με ισχυρή διεθνή παρουσία, όπως στα καλώδια και το σκυρόδεμα, ώστε να ηγηθεί της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών σε ολόκληρη την περιοχή.

Η προσπάθεια έχει να κάνει και με τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας που θα αποκτήσει ηγετική θέση διεθνώς”.

Καταλήγοντας, η κα Σδούκου τόνισε ότι στόχος στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν είναι πάντα η εξασφάλιση του χαμηλότερου κόστους, αλλά η εξασφάλιση της μέγιστης αξίας.

energypress.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!