RBS: Long στις τράπεζες – Τα τέσσερα εκλογικά σενάρια

18.05.2014

«Αναταράξεις» βλέπει ο οίκος, αλλά παραμένει «long» στις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Τα τέσσερα σενάρια για τις κάλπες και οι συνέπειες στην αγορά. Πώς η εγκύκλιος για το φόρο και το πολιτικό ρίσκο πρέσαραν τα ομόλογα.

Όπως τονίζει, η κυβερνητική πρόταση για αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών ομολόγων αλλά και το πολιτικό ρίσκο εν όψει των ευρωεκλογών προκάλεσαν sell off στα ελληνικά ομόλογα την Πέμπτη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ενισχύεται κατά 50 μονάδες βάσης. Η κυβέρνηση απέσυρε τη φορολογική οδηγία, αλλά οι αγορές παραμένουν ανήσυχες για το πολιτικό ρίσκο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της κυβέρνησης κατά 2\% πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Ωστόσο, η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει στο 3-5\%, πολύ χαμηλότερα από το 12\% που είχε στις γενικές εκλογές του 2012. Νέα κόμματα, όπως το Ποτάμι με 7,5\%, απορροφούν σταθερά ψηφοφόρους από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Μια ισχνή απόδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα εάν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Ωστόσο, η πιθανότητα να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές περιορίζεται μόλις στο 10-15\% σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.


Τα εκλογικά σενάρια


Επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., αλλά με μικρή διαφορά είναι το βασικό σενάριο της RBS για τις ευρωεκλογές.


Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 5\%, κι η RBS τονίζει ότι το κόμμα έχει μικρό κίνητρο να ρίξει την κυβέρνηση.


Το ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσει να μείνει στην κυβέρνηση και να ελπίζει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.


Το βασικό σενάριο της RBS είναι ουδέτερο για την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση.


Η RBS συμπληρώνει ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε μεταβλητότητα, ενώ δεν βλέπει εκλογές για το τρέχον έτος.


Σύμφωνα με το σενάριο της τράπεζας που συγκεντρώνει μέτριες προοπτικές (moderate probability), νικητής των ευρωεκλογών θα είναι είτε η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ (με μικρή διαφορά) αλλά το ΠΑΣΟΚ θα λάβει περίπου το 3\% των ψήφων.


Αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται αρνητικό για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές, εκτιμά η RBS.


Μια φτωχή εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.


Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές καθώς η νέα ηγεσία θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση.


Εναλλακτικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει στήριξη από ανεξάρτητους βουλευτές ή αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει η RBS.


Το τρίτο σενάριο (μικρής πιθανότητας) χαρακτηρίζεται θετικό για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό η Ν.Δ. επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό άνω του 5\%. Σε αυτήν την περίπτωση το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό με τον Βενιζέλο -κατά πάσα πιθανότητα- να παραμένει στο τιμόνι του κόμματος.


Η RBS αναφέρει ακόμη ένα σενάριο στο οποίο δίνει μικρή πιθανότητα. Βάσει αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει νίκη με διαφορά μεγαλύτερη του 5\% της Ν.Δ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να προκληθούν εκλογές.


Σύμφωνα με την RBS μια σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης ειδικά σε ό,τι αφορά τις νέες συμφωνίες που θα υπογράψει τον Αύγουστο.


Αν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κάτω του 5\% η πίεση για εκλογές θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά.


Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντισταθεί στις πιέσεις για εκλογές, αναφέρει η RBS, αλλά αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο για τις εκλογές.


Παραμένουμε long για ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις


Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια 28 δισ. από το ΤΧΣ πέρυσι και έχουν αντλήσει ακόμη 8 δισ. από ιδιώτες επενδυτές, που είναι περισσότερα από τα 6,4 δισ. που απαιτούνται με βάση τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος και της Blackrock.


Οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών διαμορφώνονται πλέον στο 12-16\%. Τα αυξημένα κεφάλαια και η επιστροφή στις αγορές για τις ελληνικές τράπεζες (μέχρι στιγμής Πειραιώς και Εθνική) θα τους επιτρέψουν να είναι ανθεκτικές απέναντι στα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στην παρούσα φάση διαμορφώνονται στο 30\% του συνόλου. Υπάρχει περιθώριο να υποχωρήσουν καθώς η Ελλάδα αναδύεται σταδιακά από την ύφεση.


Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ηπιότερο ρυθμό, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 1,1\% στο Q1 εφέτος, έναντι -2,3\% στο δ’ τρίμηνο του 2013. Παραμένουμε long για τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, που θα παραμείνουν ανθεκτικές στο πολιτικό ρίσκο και θα επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, σημειώνει η RBS.


Πηγή : euro2day.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!