Πρωταθλήτριες” των ΑΜΚ οι ελληνικές τράπεζες

13.08.2014

Από τα σχεδόν 33 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των stress tests, τα 8,3 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα τέταρτο των αυξήσεων, αφορούν σε “ελληνικά” κεφάλαια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν εντελώς “αλώβητες” την πανευρωπαϊκή άσκηση…


Άλλωστε, στην πλειονότητα των μέχρι σήμερα αναλύσεων βρίσκονται στην “κατηγορία” των τραπεζών που συγκεντρώνουν πιθανότητες εμφάνισης επιπρόσθετων αναγκών.


“Τουλάχιστον, όμως, έχουν κινηθεί προληπτικά, λόγω των εγχώριων stress tests, κάτι που ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά στο μέλλον”, σχολιάζουν αναλυτές.


Σε χθεσινή έκθεσή της η Citi ανέφερε ότι ανησυχεί λιγότερο για τις ελληνικές τράπεζες, των οποίων οι αντοχές έχουν εξεταστεί ήδη από την ΤτΕ και παρά τις “ενστάσεις” του ΔΝΤ, και περισσότερο για τις τράπεζες που δεν καλύπτονται από επενδυτικούς οίκους και συνεπώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα.


Μάλιστα, σε μια απόπειρα να θέσει σημείο αναφοράς για το αποτέλεσμα των stress tests, ενσωματώνει τα στοιχεία α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών στο βασικό σενάριο της άσκησης, έτσι όπως τη διενήργησε η ΤτΕ και “βρίσκει” κεφαλαιακό πλεόνασμα 10,4 δισ. ευρώ.


Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η άσκηση των ΕΚΤ/ΕΒΑ ενδέχεται να είναι πιο αυστηρή, κυρίως στην αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.


Οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι ξεπερνούν, σύμφωνα με στοιχεία ξένων επενδυτικών οίκων, κατά πολύ σε επίπεδο αντληθέντων κεφαλαίων, όλες τις αγορές όχι μόνο του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης. Με εξαίρεση την Deutsche Bank.


Η γερμανική τράπεζα, της οποίας, βέβαια, το μέγεθος δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ελληνικές τράπεζες, έχει “σηκώσει” όσα κεφάλαια κατάφεραν να συγκεντρώσουν αθροιστικά οι Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank κατά τον δεύτερο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης.


Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εμφανίζουν “κίνδυνο” κάλυψης νέων κεφαλαιακών αναγκών μετά την άσκηση της ΕΚΤ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:


α) στις τράπεζες που ενώ έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί βρίσκονται αντιμέτωπες με το “φάντασμα” των NPLs, και β) σε εκείνες που ενώ αποτελούν “βαριά” ονόματα του ευρωπαϊκού κλάδου, διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που ενδέχεται να μην… αντέξουν στο στρεσάρισμα της ΕΚΤ.


Όπως είναι φυσιολογικό, στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι τράπεζες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές. Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία είναι οι υπόλοιπες χώρες των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη ενισχυθεί ενόψει των stress tests, όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.


Πιο αναλυτικά, οι ιταλικές τράπεζες έχουν αντλήσει περί τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων: η Monte dei Paschi “σήκωσε” τον περασμένο μήνα 5 δισ. ευρώ, η Banco Popolare άντλησε τον Μάιο 1,498 δισ. ευρώ και η Banca Popolare di Milano 500 εκατ. ευρώ.


Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί με 1,958 δισ. ευρώ και οι ιρλανδικές με 580 εκατ. ευρώ.


Στη δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφύγουν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, είτε στο βασικό, είτε στο δυσμενές σενάριο, καθώς δεν έχουν κινηθεί ακόμη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Στα μεγαθήρια του κλάδου για τα οποία αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου (για επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες) βρίσκονται η γερμανική Commerzbank, η ιταλική UniCredit, η Ολλανδική ING και οι γαλλικές Societe Generale και Credit Agricole.


Σύμφωνα με την Citi, μία “απλή” ανάγνωση των στοιχείων των τραπεζών της περιφέρειας δείχνει ότι οι τράπεζες που είναι ευάλωτες στην αναγνώριση επιπρόσθετων προβλέψεων και κεφαλαιακών αναγκών θα μπορούσαν να είναι οι ελληνικές, οι κυπριακές, οι ιρλανδικές, οι μεσαίου μεγέθους ιταλικές και οι ισπανικές.


Παρ΄ όλα αυτά, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών – από τις 131 που εξετάζει η ΕΚΤ – αφορά σε σχετικά μικρές τράπεζες που δεν καλύπτονται από οίκους και συνεπώς υπάρχει περιορισμένη ορατότητα άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα εκπλήξεων.


Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι στην “επικίνδυνη ζώνη” των stress tests είναι οι ιταλικές, οι γερμανικές και οι πορτογαλικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις εννέα ιταλικές τράπεζες που θα εξετάσει η ΕΚΤ, οι πέντε είτε έχουν αντλήσει κεφάλαια είτε σκοπεύουν να το κάνουν.


Πρόσφατη, εξάλλου, δημοσκόπηση που διενήργησε η Ernst & Young, έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των τραπεζών της Ευρωζώνης ενδέχεται να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου εξαιτίας των stress tests.


Σχεδόν το 30\% των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν κεφάλαια, με 22 τράπεζες να δηλώνουν ότι θα υποχρεωθούν να σηκώσουν κεφάλαια και 43 ότι “ενδέχεται να το κάνουν”.


Τη… μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανίζουν οι γερμανικές τράπεζες, ενώ ισπανικές δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο.


Σχεδόν το 30\% των τραπεζών αναμένουν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες φέτος, με τις «επικρατέστερες» να είναι οι ισπανικές και οι αυστριακές.


Πηγή:http://www.capital.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!