“Ποσειδώνια 2014 : Συζήτηση για τη ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

04.06.2014

Η ενδυνάμωση της ναυτιλιακής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς και θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον διευθυντή της Αμερικανικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (Acting Maritime Adminitrator), Paul Jaenichen, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τρίτης στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων», στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Ναυτιλία για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι αποτελεί μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της και γι’ αυτό τον λόγο, όπως είπε, μία από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πυλώνας θάλασσα και η προσέγγιση όλων των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Jaenichen έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνεχή εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δόθηκε έμφαση από την αρχή στην ανάπτυξη των λιμανιών.


«Ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση είναι να καταστήσει τα λιμάνια της Ελλάδας διεθνείς κόμβους που να εξυπηρετήσουν το διεθνές εμπόριο και η χώρα να εκμεταλλευτεί το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξάλλου, οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Jaenichen είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το έργο που επιτελεί καθημερινά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα.


«Αυτό το οποίο γίνεται στο Αιγαίο είναι πρωτοφανές σε μέγεθος και όγκο. Σκεφτείτε ότι ένα περιπολικό σκάφος της Ελλάδας στο Αιγαίο γυρνάει οκτώ φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ακτοφυλακή του κόσμου. Έχοντας διασώσει πάνω από 4.500 παράνομους μετανάστες τους τελευταίους μήνες, το Λιμενικό Σώμα περιφρουρεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.


Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε στη συνέχεια στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι υπάρχει το παράδοξο πως ενώ τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση από τον FRONTEX μειώνεται διαρκώς, και επανέφερε για ακόμη μία φορά το αίτημά του προς την αμερικανική πλευρά προκειμένου αυτή να συνδράμει την Ελληνική Ακτοφυλακή, παρέχοντας επιχειρησιακά μέσα και επιπρόσθετη τεχνογνωσία.


Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον κ. Jaenichen αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. , υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στην ομόφωνη υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» που θέτει μια και καλή τις βάσεις για μία καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τον ΙΜΟ, ώστε να μην υιοθετούνται περιφερειακές πολιτικές που δεν βοηθούν τον ανταγωνισμό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!