Ποσειδώνια 2014 : 1.800 εκθέτες από 93 χώρες και 19.000 επισκέπτες

30.05.2014

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι μεγαλύτερα από ποτέ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε εκθέτες και επισκέπτες να έχουν μια παραγωγική εμπειρία και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την συμμετοχή τους», δήλωσε την Πέμπτη ο Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι αποτελεί το 7\% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ προσφέρει εργασία σε 192.000 άτομα.


«Η σημασία των Ποσειδωνίων για την χώρα είναι πολλαπλή, καθώς προβάλλουν μια θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και παράλληλα συνεισφέρουν περί τα 50 εκ. ευρώ στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία της χώρας. Τα Ποσειδώνια προσελκύουν τουρισμό υψηλής απόδοσης, καθότι οι εκθέσεις συνεπάγονται αυξημένες δαπάνες για κατασκευή περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς εκθεμάτων, διαμονή και μετακινήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και γεύματα κλπ.» τόνισε ο ίδιος.


Κατά τον κ Βώκο, η συμμετοχή 1.800 εκθετών από 93 χώρες και περίπου 19.000 επισκεπτών στα Ποσειδώνια 2014 υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία που έχει η έκθεση αυτή για την ναυτιλιακή βιομηχανία, καθότι αποτελεί καταλύτη για την οριστικοποίηση νέων επενδύσεων, παρουσίαση νέων προϊόντων και συζήτηση θεσμικών και τεχνολογικών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα την βιομηχανία αυτή.


Ο κ. Βαρβιτσιώτης


Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Θέλω με αυτήν την ευκαιρία να εξάρω κατ΄αρχάς την καλή συνεργασία, αλλά και την προσφορά των διοργανωτών των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ και,ιδιαίτερα, του κυρίου Βώκου. Θέλω να σημειώσω την αγαστή συνεργασία που τόσα χρόνια έχει με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς και όλους τους φορείς της ναυτιλίας, οι οποίοι μάλιστα έχουν θέσει και τα “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ” υπό την αιγίδα τους μαζί, φυσικά, με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει μία ενιαία, ολοκληρωμένη έκφραση όλων των φορέων της ναυτιλίας μέσα από αυτό το μεγάλο γεγονός.


Το δεύτερο που θα ήθελα να σας αναφέρω, είναι αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε και που θα αποτελέσει και το στόχο της παρουσίας του Υπουργείου ναυτιλίας σε αυτήν την περίοδο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να αναδείξουμε το θεσμικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργεί η Ελληνική σημαία. Η σημαία μας στη ναυτιλία δεν είναι, πλέον, μια σημαία ευκαιρίας. Είναι μία σημαία ποιότητας. Έχοντας καταφέρει να μειώσουμε δραματικά το μέσο όρο ηλικίας των ελληνικών πλοίων και έχοντας προσπαθήσει μέσα από τη θεσμική αναδιοργάνωση του Υπουργείου, προσφέρουμε σήμερα σοβαρές, γρήγορες, υπεύθυνες και αναγνωρίσιμες παγκοσμίως υπηρεσίες προς τα πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία».


«Παράλληλα, θέλουμε να αναδείξουμε και όλες τις άλλες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στη ναυτιλιακή κοινότητα. Είτε αφορούν το χώρο του θαλασσίου τουρισμού, είτε το χώρο της κρουαζιέρας. Και, τέλος, τις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες υπάρχουν μέσα από τη λειτουργία του shipping cluster, το οποίο μέσα στο νέο ΕΣΠΑ θα αναδειχθεί πολύ περισσότερο, όπως και μέσα από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.


Τέλος, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων μπορώ να σας ενημερώσω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλές ξένες αντιπροσωπείες και να εμβαθύνουμε στη σχέση την οποία έχουμε δημιουργήσει και μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Ο Θ Βενιάμης πρόεδρος της ΕΕΕ


«Τα Ποσειδώνια προσφέρουν την ευκαιρία ανάδειξης της δυναμικής του ναυτιλιακού κλάδου παγκοσμίως και της συνεχούς ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας. Η μακραίωνη ναυτική παράδοση και ναυτοσύνη συνδυασμένη με προηγμένη τεχνολογία προσφέρει αειφόρες ναυτιλιακές υπηρεσίες που αναγνωρίζονται διεθνώς. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της μεγαλύτερης δοκιμασίας στη σύγχρονη ιστορία της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης σε εθνικό επίπεδο, και να συμβάλλει στην παγκόσμια ευημερία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ Βενιάμης.


Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου


«Η ελληνική ναυτιλία καλωσορίζει τη μεγαλύτερη έκθεση των Ποσειδωνίων που διοργανώθηκε ποτέ. Τα Ποσειδώνια αναδεικνύουν τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, των ναυπηγών που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα πλοία, των κατασκευαστών μηχανών και εξοπλισμού που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία τους αλλά και την σημασία του λιμένος Πειραιώς, ως του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κόμβου μεταφόρτωσης της Μεσογείου. Τα Ποσειδώνια αποδεικνύουν πώς ο ιδιωτικός τομέας δύναται να αξιοποιεί καλύτερα τους υπάρχοντες πόρους, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, προσφέροντας ευημερία και εργασία καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη δυνατή εναλλακτική πρόταση» τόνισε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ( ΝΕΕ) Γεώργιος Γράτσος.


Ο Γιάννης Λύρας.


«Τα Ποσειδώνια ενσαρκώνουν τα διαρκή επιτεύγματα της δυναμικής ελληνικής ναυτικής παράδοσης στη σύγχρονη εποχή. Φέτος συμπίπτουν με την προεδρία της χώρας μας στην ΕΕ, μια σημαντική συγκυρία για το πρώτο ναυτιλιακό έθνος της Ευρώπης. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι αρχίζει να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για την σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, τους πολίτες της και τους θεσμούς της Ελλάδας» σημείωσε ο Γιάννης Κ. Λύρας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ποσειδωνίων.


Η ελληνική ναυτιλία σε αριθμούς


Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί αυτή τη στιγμή 3.669 ποντοπόρα πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 gt. Η ελληνική ναυτιλία ηγείται παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας το 16,16\% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα εκτοπίσματος και το 46,72\% του ευρωπαϊκού στόλου σε ολική χωρητικότητα.


Η συνεχής επέκταση του ελληνικού στόλου και ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός του έχει ως συνέπεια οι παροχείς ναυτιλιακών προϊόντων και υπηρεσιών από όλους τους τομείς του κλάδου να θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία πέρυσι δαπάνησε 13 δισ. δολάρια για το νέο ναυπηγικό της πρόγραμμα, επενδύοντας σε περισσότερα από 300 νέα καράβια κάθε τύπου. Για το λόγο αυτό οι παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις της Άπω Ανατολής θα δώσουν δυναμικό παρόν αυτή τη χρονιά, που σημειώνει την μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε συμμετοχή ναυπηγείων στα Ποσειδώνια.


Δυνατές παρουσίες


Και δεν είναι οι μόνοι: πάροχοι ναυτιλιακών υπηρεσιών, κατασκευαστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού, προμηθευτές λιπαντικών και ναυτιλιακών καυσίμων, κατασκευαστές μηχανών, νηολόγια, και κάθε άμεσος και έμμεσος προμηθευτής της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα δώσει δυναμικό παρόν στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.


Οι συμμετέχοντες προέρχονται από κάθε γωνιά της γης και φέτος σημειώθηκε 200\% αύξηση στις χώρες του Gulf Cooperation Council (GCC), με μεγάλο αριθμό εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ομάν να αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασιών στο ελληνικό ναυτιλιακό γίγνεσθαι.


Για μία ακόμα φορά, η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προέρχεται από την Κίνα και ακολουθεί η Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία επέστρεψαν με εθνικό περίπτερο μετά από μακρόχρονη απουσία, και η Γεωργία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση.


Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη παρουσίαση στα Ποσειδώνια του συνδέσμου «Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού Ήφαιστος» (HEMEXPO). Σκοπός της HEMEXPO είναι η πιστοποίηση και προώθηση ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού σε ναυπηγεία του εξωτερικού και ο πρώτος στόχος είναι να μπουν οι Έλληνες κατασκευαστές στη maker list των μεγάλων ναυπηγείων της Κορέας.


Ποσειδώνια και Εκθέσεις


Τα Ποσειδώνια θα φιλοξενήσουν φέτος δύο εκθέσεις: Η πρώτη παρουσιάζει την συμβολή των Ελλήνων στις παγκόσμιες ναυπηγήσεις από 1873 έως 2013 και η δεύτερη προβάλει το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, ένα έργο που κατασκευάζει ο ΟΛΠ Α.Ε. με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μετατρέπει έναν παραλιμένιο χώρο σε “γειτονιά Μουσείων» αναβαθμίζοντας το λιμάνι σε Κέντρο Τουρισμού και Πολιτισμού.


Επιπλέον, ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων όπως η ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα Posidonia Cup, το τουρνουά ποδοσφαίρου Posidonia Shipsoccer και το τουρνουά γκολφ Posidonia Golf Tournament, προσφέρουν τη δυνατότητα ψυχαγωγίας και σύσφιξης των διαπροσωπικών σχέσεων στα 800 στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή.


Τα Ποσειδώνια 2014 θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, ενώ η Έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό μερικές ώρες αργότερα.


Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!