Πώς η βίζα στερεί από τη χώρα τουρίστες και χρήμα
Πέρσι η αύξηση έκδοσης θεωρήσεων από τις αναδυόμενες αγορές άγγιξε το 50\%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Τουρισμού, από το 2012 έως το 2013 δόθηκε σχεδόν διπλάσιος αριθμός θεωρήσεων σε βασικές αγορές- στόχους: 51,40\% στη Ρωσία, 56,60\% στην Ουκρανία και 40,75\% στην Τουρκία.
Αιτίες της αύξησης, η οποία μεταφράζεται σε άνοδο επισκέψεων και φυσικά τουριστικών εισπράξεων, αφενός η μείωση του χρόνου έκδοσης των θεωρήσεων (σε δύο ημέρες στην περίπτωση της Ρωσίας), αφετέρου η ενεργοποίηση των προξενικών αρχών για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ωστόσο, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε πέρσι, τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί για τον τουρισμό η συνθήκη Σένγκεν, παραμένουν. Η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού, η Κίνα, με ταξιδιωτικές δαπάνες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ., σημειώνει πως μετά την απουσία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Ελλάδα, το βασικότερο εμπόδιο είναι η διαδικασία έκδοσης θεώρησης. Οι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα υπολογίζονται σε μόλις 21 χιλ., όταν στην Αγγλία ταξιδεύουν για παράδειγμα πάνω από 400 χιλ. ετησίως.
Το ίδιο ισχύει και με τη γειτονική Τουρκία. Οι Τούρκοι πληρώνουν 162 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 60 ευρώ, για έκδοση βίζας. Οι μοναδικοί που δεν χρειάζονται βίζα είναι οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα λεγόμενα «πράσινα» διαβατήρια. Η εφαρμογή όμως τα τελευταία χρόνια του πιλοτικού προγράμματος για βίζα εντός μιας ημέρας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Κω, Σάμο, Καστελόριζο και Σύμη) έδειξε πως οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών διπλασιάστηκαν. Ειδικότερα, οι θεωρήσεις ξεπέρασαν τις 5.500, ενώ φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερος.
Τρία εκατ. Ρώσους τουρίστες (αντί 1,2 εκατ. το 2013) θα μπορούσε να φέρει η κατάργηση της βίζας, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η Ρωσία, η 5η χώρα που ταξιδεύει για αναψυχή, αποτελεί πλέον μια από τις βασικότερες πηγές εισροής τουριστών και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την έκδοση θεωρήσεων θα μπορούσε να εκτοξεύει τις εισπράξεις, σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ είναι αναγκαία η αυστηρή κωδικοποίηση του καθεστώτος χορηγήσεων βίζας πολλαπλών θεωρήσεων βάσει του κανόνα «πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μιας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών». Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο διαφορετικών ερμηνειών από κάθε προξενική αρχή που οδηγεί σε χορηγήσεις βίζας πολλαπλών χρήσεων διάρκειας λίγων μηνών.
Η επίσπευση και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο των δράσεων του υπουργείου Τουρισμού για τη νέα σεζόν και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, εκτιμώντας πως η διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία και θα φέρει αυξημένες τουριστικές ροές, ήδη πριν την έναρξη της εαρινής περιόδου.
Βίκυ Κουρλιμπίνη