Πώς ενισχύεται σε ενεργειακό επίπεδο η Τουρκία από την κρίση στην Ουκρανία

15.03.2014

Καθώς η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας κλιμακώνεται η Μαύρη Θάλασσα γίνεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο με την Τουρκία να ελέγχει την πρόσβαση από και προς αυτήν.Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία επέτρεψε σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου και τα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα ξεκίνησαν, σε απόσταση αναπνοής από την Κριμαία.


Σύμφωνα με το Oilprice.com το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι το κλειδί για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ουκρανίας ενώ για την Τουρκία το LNG είναι το κλειδί που θα την κάνει έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς κόμβους μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.


Σε συνδυασμό με τον αγωγό Trans-Anatolian Pipeline (TANAP), που θα φέρνει το φυσικό αέριο του Shah Deniz από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά, ο έλεγχος της διαδρομής του LNG μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα κάνει την Τουρκία τον ισχυρότερο ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για την Τουρκία και έλεγχο της αγοράς LNG στην Ε.Ε. αλλά και πολιτική ισχύ.


Τα περασμένα χρόνια οι προμήθειες LNG παγκοσμίως διπλασιάστηκαν ενώ η επαναεριοποίηση και η ναυτιλιακή ικανότητα μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου τριπλασιάστηκε.


Η Τουρκία ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλλια, τα οποία συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο με το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας να εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν θεωρεί ασφαλή την μεταφορά μέσω πλοίων του LNG.


Το LPG είναι μία μίξη προπανίου και υγροποιημένου βουτανίου στους 15 βαθμούς Κελσίου. Το LNG είναι ασφαλέστερο για το περιβάλλον γιατί το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και διαλύεται γρήγορα.


Η μεταφορά του LNG είναι ασφαλής και γι αυτό πρέπει, αναφέρει το Oilprice.com να πειστεί η Τουρκία, αφού είναι ένα “όπλο” στην διένεξη της Δύσης με την Ρωσία.


Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yuri Boyko πριν την κρίση είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα προς αυτόν τον τομέα με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας από την Ρωσική ενέργεια.Πηγή: newmoney.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!