Πώς βλέπουν το Grecovery τέσσερις άνθρωποι της αγοράς

25.06.2014

Το,2015,θα,είναι,πιθανότατα,η πρώτη χρονιά με θετική πιστωτική επέκταση καθώς θα υπάρξει ήδη από φέτος στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αύξηση στις χρηματοδοτήσεις, εκτίμησε μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Insead Business School, με θέμα “On the way to Grecovery”, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου.

Όπως είπε η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση αλλά και το γεγονός ότι οιτέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν στις αγορές κεφαλαίου ανοίγει περισσότερο τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κινήσεις αναδιάρθρωσης που έχουν γίνει από το τραπεζικό σύστημα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη δημιουργία εσωτερικών badbanks.

Θα απαιτηθεί χρόνος όμως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, ενώ σε επόμενες φάσεις η αύξηση των αξιών των collateralsθα οδηγήσεις σε ανάκτηση κάποιων χαμένων αξιών πρόσθεσε.

«Μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, είμαστε open for business και έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε υγιείς επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Μεγάλου

Π. Παπαζογλου
Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst&Young Ελλάδος Παναγιώτης Παπάζογλου τόνισε ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς το μέγεθος της αλλαγής στην οποία έχουν προχωρήσει οι ελληνικές επιχειρήσεις και ο οποίος ξεκινά από από τον έλεγχο του κόστους, τη χρηματοδότηση, τους προμηθευτές και την εγκατάλειψη μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων και φτάνει μέχρι τη στροφή σε νέες αγορές και την εξωστρέφεια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι περιοχές που θα πέσει το βάρος της ανάπτυξης είναι ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αξιοποίηση των υποδομών και των λιμανιών, ο αγροτικός τομέας και η premiumμεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η αξιοποίηση της γνώσης και του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού.

Α. Κωσταντακόπουλος
Πολύ πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αχιλλέας Κωσταντακόπουλος πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ (CostaNavarino) υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δε σπατάλησε τις ευκαιρίες που γεννήθηκαν από την κρίση και ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση σε αρκετούς τομείς όπως το χωροταξικό του τουρισμού ή το θεσμικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία και οι πιο ευέλικτες εργασιακές συμβάσεις που έχουν τεράστια σημασία για τον τουρισμό.

«Δε θα πίστευα πριν 5 χρόνια τις αλλαγές που έχουν γίνει σήμερα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτές οι εξελίξεις αποτυπώνονται και στα αυξημένα μεγέθη του τουρισμού όπου η καλύτερη στην ιστορία περυσινή σε σεζόν φέτος θα εμφανίσει νέα αύξηση. Ήδη υπάρξει αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στις εισπράξεις και υπάρχει η εκτίμηση ότι αναμένεται να εισρεύσουν 13,5 δισ. έσοδα ενώ οι αφίξεις θα φτάσουν τα 21,2 εκατ. μαζί με την κρουαζιέρα «Βλέπουμε αλλαγή στη νοοτροπία ακόμη και από το κράτος. Η αλλαγή ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο. Ο μόνος κίνδυνος είναι ένα ατύχημα που όμως δεν είναι πιθανό πλέον» κατέληξε ο ίδιος.

Β. Φουρλής
Από την πλευρά του πάντως ο εκτελεστικός πρόεδρος της Fourlis Συμμετοχών Βασίλης Φουρλής, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στις λιανικές πωλήσεις, με την μείωση να φτάνει στο 32\% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης που έχει υπάρξει ποτέ σε χώρα εν καιρώ ειρήνης.

Αν και υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης που αποτυπώνονται κυρίως στο κομμάτι της ψυχολογίας και στους δείκτες οικονομικού κλίματος, ο κ. Φουρλής εκτίμησε ότι δύσκολα το εμπόριο θα φτάσει ξανά στα προ κρίσης μεγέθη που στηρίζονταν στην κατανάλωση με δανεισμό. Υπό κανονικούς ρυθμούς η κατανάλωση θα αυξάνει ανάλογα με το ρυθμό του ΑΕΠ και θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο μέσο όρο της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Φουρλής που έθεσε ως όρο για την έξοδο από την κρίση τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών.


Πηγή:www.capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!