Πολύπλευρες και πολυποίκιλες παρουσιάσεις στο 1ο Συνέδριο #SEC4BLUEconomy24

26.04.2024

Το 1ο Συνέδριο, #SEC4BLUEconomy24 διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο The Golden Age Hotel of Athens, στις 23 Απριλίου.

Το συνέδριο ασχολήθηκε με την Ασφάλεια της Γαλάζιας Οικονομίας,  σε οικονομικές δραστηριότητες Επάνω & Κάτω απο την θάλασσα.

Η Ασφάλεια για την Ναυτιλία (Εμπορική, Κρουαζιέρας, Υψηλής Αναψυχής), των Παράκτιων & Εξωχώριων Κρίσιμων Υποδομών (όπως Δραστηριοτήτων Πετρελαίου/Φυσ. Αερίου, Αιολικών & Κυματικών πάρκων, Υποθαλάσσιων Αγωγών, Καλωδίων μεταφοράς Ενέργειας & Τηλεπικοινωνιών, Υδατοκαλλιεργειών), των Λιμένων, Μαρίνων καθώς και Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις κρίσεων.

Εναρκτήριο Χαιρετισμό απήθυνε ο Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα. Μεταξύ άλλων επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της Προστασίας των θαλάσσιων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον.  είτε επιθαλάσσιες (MCI) είτε υποθαλάσσιες CUI, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη ροή πόρων, αγαθών, ενέργειας, πληροφοριών, ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας μας. Τα κράτη πρέπει να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές και νομικό πλαίσιο για την προστασία της θαλάσσιας υποδομής ζωτικής σημασίας, σε συνεργασία με οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Προκειμένου δε να παρουσιαστεί ένα πιο ισχυρό αποτέλεσμα, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που θα αποτελείται από Διεθνή Συνεργασία, Τεχνολογικές λύσεις, Νομικά και ρυθμιστικά μέτρα και Σχέδια Αντιμετώπισης Συμβάντων και Ανάκτησης.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι να συμμετάσχει στις δραστηριότητες Ναυτικής Ειρηνικής Επαγρύπνησης σε όλη την Περιοχή Ευθύνης του και ως εκ τούτου να συμβάλει στην προστασία όλων των Θαλάσσιων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας μας.

Παράλληλα εκτελεί εθνικές αποστολές και ασκήσεις, με λειτουργία των πλοίων και του συστήματος επιτήρησής, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί μια σταθερή και αξιόπιστη Επίγνωση Θαλάσσιου Τομέα ενώ συμμετέχει σε επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών, όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ, όπως ASPIDES-IRINI κλπ. συμβάλλοντας όχι μόνο για την Ασφάλεια του Έθνους μας, αλλά και για χάρη της διεθνούς Ναυτικής Ασφάλειας.

Το πρόγραμμα είχε πολύπλευρες και πολυποίκιλες παρουσιάσεις-τοποθετήσεις, όλες εξίσου σημαντικές για την ενεργοποίηση σε συνεργασία όλων όσων δραστηριοποιούνται και επενδύουν στο Θαλάσσιο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων ασφάλειας με αφορμή τις υπάρχουσες αλλά και τις επερχόμενες οικονομικές-ενεργειακές-τουριστικές συνέργειες στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Το συνέδριο διεξήχθη με την ευγενική χορηγία των Téthys Naval, του έργου UnderSec Horizon, με αντιπροσώπους το Τμήμα Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την εταιρεία Manibus, το ευρωπαϊκό έργο ODYSSEUS με την αντιπροσωπευτική εταιρεία TELESTO Technologies, και τέλος την ETME Engineering Solutions.

Επίσης την συμπαράσταση τους για την ευόδωση του συνεδρίου παρείχαν το Ελληνικό Ναυτικό, το τμήμα Ναυτιλιακής Περιφερειακής Συνεργασίας & Ναυτιλιακής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τομέας Ναυτιλιακής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, η Ένωση Τραπεζικών & Οικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, η IMRF-International Maritime Rescue Federation, το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Τεχνολογιών του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάς-ΕΚΕΤΑ, το Defense Standardization Advice και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό το τμήμα Πληροφοριών της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης του NATO.

Το συνέδριο είχε πολύπλευρο ακροατήριο από σχεδόν όλους τους παραπάνω ενδιαφερόμενους χώρους, υπήρξε πολυεπίπεδη ενημέρωση δημιουργώντας γόνιμο, εποικοδομητικό διάλογο και το πιο σημαντικό από όλα για την επίτευξη του κοινού στόχου, ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!