Πολιτική απόφαση για τη δόση των 10,1 δις ευρώ αναμένει η κυβέρνηση

05.03.2014

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται πλέον να βγάλει τα «κάστανα» της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα «από την φωτιά» καθώς οι ημερομηνίες γίνονται ασφυκτικές και η όποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι μικρή.

Κύκλοι της κυβέρνηση ανέφεραν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού θα ληφθεί αμέσως μετά την σημερινή συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Στουρνάρα όπου αναμένεται να επεξεργαστούν περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις και τα κυβερνητικά επιχειρήματα στα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.


Χθες από κυβερνητικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα έως το επόμενο Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και η κυβέρνηση αναμένει μια πολιτική απόφαση ώστε στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να αποφασισθεί το σπάσιμο και η απεμπλοκή των εκκρεμών δόσεων με ταυτόχρονη διασύνδεση των εκταμιεύσεων με την υιοθέτηση από την ελληνική πλευρά των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές μας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να σταθμίσει με πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μην σταθεί δογματικά απέναντι στην αξιολόγηση απομονώνοντας μεμονωμένες αστοχίες σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.


Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως «εάν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από την εξέταση της τρόικας και εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει μια ταχεία εκταμίευση των κεφαλαίων προς την Ελλάδα».


Πάμε καλά , αλλά…


Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΟΣΑ η Κυβέρνηση δέχθηκε χθες να υιοθετήσει 289 συστάσεις σε σύνολο 329, υπαναχωρώντας σε 15 θέματα στα οποία επέμενε η τρόικα.


Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η κυβέρνηση πρότεινε να απελευθερωθεί αρχικά η τιμή μόνο στα φαρμακεία με ένα ανώτατο όριο που θα είναι οι σημερινές ανώτατες τιμές με βάση τη διατίμηση και με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 33\% των φαρμακοποιών. Δέχθηκε δε να απελευθερωθεί η διάθεση των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που κατά την τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή δεν πέσουν οι τιμές.


Στο γάλα οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν σχεδόν εκλείψει. Υπάρχει συμφωνία για κατάργηση του όρου «φρέσκο» και οι ενστάσεις περιορίζονται μόνο στο αν θα υπάρξει πρόσθετη κατηγορίας γάλακτος με τη σήμανση «μιας ημέρας».


Στα βιβλία η τρόικα συμφώνησε να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης να ισχύει ενιαία τιμή μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την 1η έκδοση και σε όλα τα υπόλοιπα να απελευθερωθεί η ελάχιστη τιμής πώλησης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!