Ποιος μπορεί να είναι ο κλάδος «έκπληξη» για το 2024;

08.01.2024

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

Το 2023 μπορεί να μην ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό Santa rally, ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά με τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν ισχυρότατες αποδόσεις. Για μια ακόμη χρονιά, στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, με τις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζουν σε ρηχά νερά.

thumbnail

Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, χάρτης, λογισμικό πολυμέσων

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Πηγή: Bloomberg

Παρά την εξαιρετική άνοδο, ο S&P 500 συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τα ιστορικά του υψηλά. Σε επίπεδο μετοχών βέβαια, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι μεγαλύτερες μετοχές στη σύνθεση του S&P 500 καταγράφουν κέρδη υψηλότερα από 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 μετράει πλέον 500 ημέρες χωρίς νέο ιστορικό υψηλό και αυτό το σερί είναι μόλις το έκτο στα τελευταία 75 χρόνια και το πρώτο την τελευταία δεκαετία. Σπάνιες είναι και οι φορές που ο S&P 500 ξεκινάει τη χρονιά με πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ το ρεκόρ είναι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο ξεκίνημα του έτους.

Η διορθωτική αυτή κίνηση, δε θεωρείται ότι είναι απαραίτητα κάποια αρνητική εξέλιξη, μετά από τόσο μεγάλα κέρδη, ενώ το ράλι που προηγήθηκε οδήγησε τις μετοχές στο σύνολό τους, καθώς πάνω από το 90% των μετοχών βρίσκεται σε ακραία ανοδικά επίπεδα με βάση μια λίστα παραμέτρων και πάνω από το 75% βρίσκεται πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών. Και οι δυο ενδείξεις είναι θετικές μακροπρόθεσμα.

thumbnail 1

Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, γραμματοσειρά, λογισμικό πολυμέσων

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Πηγή: Bloomberg

Financials: Trade of the year?

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών και γενικότερα η υπο-απόδοση του κλάδου των financials τα τελευταία χρόνια, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτυχία του S&P 500 να σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά.

Ωστόσο, η κορύφωση των επιτοκίων και η προσδοκώμενη αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη νομισματική πολιτική, αναμένεται ότι θα ευνοήσει σημαντικά των κλάδο των τραπεζών και των financials, κάτι το οποίο έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται.

thumbnail 2

Εικόνα που περιέχει στιγμιότυπο οθόνης, κείμενο, λογισμικό γραφικών, λογισμικό πολυμέσων

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Πηγή: Bloomberg

Η συνέχιση της δυναμικής του κλάδου των financials, είναι απαραίτητη για να οδηγηθούμε σε νέα ιστορικά υψηλά. Πεποίθησή μας είναι ότι ο κλάδος θα είναι από τους καλύτερους σε αποδόσεις για το 2024, με τις ευκαιρίες εντός αυτού να είναι πάρα πολλές.

Οι δυο μετοχές σηματωροί και με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον κλάδο βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επιβεβαίωσης νέων ιστορικών υψηλών.

thumbnail 3

Εικόνα που περιέχει στιγμιότυπο οθόνης, κείμενο, γράφημα, λογισμικό γραφικών

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Πηγή: Bloomberg

 

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

– Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων. Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://xspotwealth.com/

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!