Ποδαρικό με το «Louis Cristal» στη Χίο

02.05.2014

Αντιμέτωπη με την έλλειψη υποδομών που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Χίο έρχεται και φέτος το νησί. Το μικρό σε μέγεθος λιμάνι της Χίου αλλά και η ανυπαρξία υποδομών στο λιμάνι των Μεστών δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση ενός κλάδου που σε άλλα νησιά επιφέρει σημαντικά έσοδα στις τοπικές οικονομίες.

Πρεμιέρα


Την αυλαία των προσεγγίσεων για τη φετινή τουριστική σεζόν άνοιξε χθες Πρωτομαγιά το πλοίο «Louis Cristal» της εταιρίας Louis Cruises που έκανε την εμφάνισή του στο λιμάνι της Χίου με περίπου 500 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων.


Και φέτος σύμφωνα με τον Θ. Μιχαλάκη η συγκεκριμένη εταιρία κατέχει την μερίδα του λέοντος στις αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας στη Χίο με συνολικά 15 προγραμματισμένες προσεγγίσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο και το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.


Όπως επεσήμανε ο ίδιος τα πλοία της Louis έχουν δυνατότητα μεταφοράς 700 επιβατών και θα χρησιμοποιούν τη Χίο ως ενδιάμεσο ημερήσιο σταθμό στο προγραμματισμένο δρομολόγιο που ξεκινάει από Λαύριο και περιλαμβάνει Κων/πολη, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο και Σύμη.


Οι υπόλοιπες προσεγγίσεις


Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλάκης εκτός των προσεγγίσεων της Louis έχουν προγραμματιστεί επιπλέον αφίξεις μικρότερων κρουαζιερόπλοιων χωρητικότητας 150 έως 200 ατόμων ενώ και φέτος οι Κύπριοι με το Salamis Philoxenia συνεχίζουν να προτιμούν τη Χίο. Από την άλλη ολοένα και λιγοστεύουν τα μεγάλα πλοία, χωρητικότητας 2.000 ατόμων που μένουν εκτός λιμένα και μεταφέρουν τους επισκέπτες με λέμβους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά από τις 8 προγραμματισμένες προσεγγίσεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων πραγματοποιήθηκαν μόνο οι μισές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.


«Η δική μας εταιρία έχει προγραμματίσει περίπου 34 προσεγγίσεις και αναμένουμε από άλλη εταιρία επιπλέον 3 μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Για τον αριθμό των τουριστών είναι πολύ παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε από τώρα αλλά υπολογίζουμε πολύ πρόχειρα ότι θα σημειωθεί ένας μέσος όρος της τάξεως των 15.000 επισκεπτών», είπε ο κ. Μιχαλάκης.


Αναξιοποίητη η δυτική πύλη


Το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι για μία ακόμη χρονιά η πολυδιαφημιζόμενη δυτική πύλη της Χίου παραμένει αναξιοποίητη με τις εταιρίες κρουαζιέρας να γυρνούν την πλάτη σε αυτή παρότι το λιμάνι Μεστών παρέχει και χώρο και καλύτερες συνθήκες ελιγμών ακόμα και για τα μεγάλα πλοία.


Οι ανύπαρκτες υποδομές στη χερσαία ζώνη αλλά και το γεγονός ότι όσοι τουρίστες δεν επιλέξουν την ημερήσια εκδρομή με τα λεωφορεία είναι εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο που δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα, οδηγούν τις εταιρίες του χώρου να επιλέγουν το κεντρικό λιμάνι παρά τα μειονεκτήματά του.


Αυτό άλλωστε απέδειξε και η Louis που ενώ είχε ξεκινήσει τις προσεγγίσεις της αρχικά από το λιμάνι Μεστών το εγκατέλειψε εν μία νυκτί.


www.http://politischios.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!