«Πλοίο ασφαλείας», σε παρατεταμένη απεργία στην ακτοπλοΐα, προωθεί του υπ,Ναυτιλίας

14.03.2014

Σε περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων εισέρχεται η σχέση υπουργείου Ναυτιλίας και Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με αφορμή την πρόθεση του υπουργού κ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να προωθήσει την καθιέρωση «πλοίου ασφαλείας» σε περιπτώσεις παρατεταμένης απεργιακής κινητοποίησης των ναυτεργατών.

Η σχετική ρύθμιση «για τη διασφάλιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας» περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.


Στη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «για τη διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών, για λόγους οι οποίοι δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας». Σημειώνεται ακόμη ότι «το πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας εκτελείται από πλοία τα οποία είναι ήδη δρομολογημένα και περιλαμβάνει συνδέσεις, οι οποίες εξυπηρετούνται από δρομολογημένα, κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, πλοία». Ακόμη, αναφέρεται επίσης ότι τα πλοία και τα πληρώματά τους υποχρεούνται στην εκτέλεση του προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Σημειώνεται , πάντως, ότι το πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά τις συνθήκες τακτικής και ομαλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης.


Πειθαρχικές ποινές


Στη ρύθμιση περιλαμβάνεται ακόμη: «Στους παραβάτες επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο ενδέκατο του ν.2932/2001 (Α’ 145). Και η άρνηση συμμόρφωσης του πλοιάρχου ή του πληρώματος με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 245 και επόμενα του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ.187/1973 Α’ 261)».Την αντίδρασή τους για τη δρομολόγηση του «πλοίου ασφαλείας» έχουν εκφράσει μέσω ανακοινώσεών τους ναυτεργατικά σωματεία όπως η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!