Πέτρος Παππάς: Αισιόδοξος για τις προοπτικές της αγοράς ξηρού χύδην φορτίου

27.05.2024

Η Star Bulk μετά τη συγχώνευση με την Eagle διαθέτει στόλο 161 πλοίων εξοπλισμένο με scrubbers

Καθαρά κέρδη ύψους 74,8 εκατομμυρίων δολαρίων αυξημένα κατά 63% παρουσίασε η εισηγμένη στην αμερικανική κεφαλαιαγορά Star Bulk συμφερόντων Πέτρου Παππά. Η καλή ναυλαγορά ξηρού φορτίου και η συγχώνευση με την Eagle δημιούργησε έναν παγκόσμιο ηγέτη στα φορτηγά πλοία με ένα στόλο 161 πλοίων εξοπλισμένο με scrubbers.

Ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, σχολίασε:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024, η Star Bulk αξιοποίησε με επιτυχία μια εποχικά ισχυρή αγορά ξηρού χύδην φορτίου και δημιούργησε ένα καθαρό εισόδημα
ύψους 74,8 εκατ. δολαρίων με ημερήσιο ναύλο ανά πλοίο ανά ημέρα 19.627 δολάρια. Προκηρύσσουμε μέρισμα ύψους 0,75 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο αντιπροσωπεύει τη
13η συνεχόμενη καταβολή μερίσματος. Από τον Ιούνιο του 2021, θα έχουμε καταβάλει μερίσματα συνολικού ύψους $11,52 ανά μετοχή σε κάθε μέτοχο”.

Για την απορρόφηση της Eagle σχολίασε:

«Στις 9 Απριλίου ολοκληρώσαμε τη συγχώνευση με την Eagle Bulk Shipping Inc, μια συναλλαγή ορόσημο και για τις δύο εταιρείες. Έχοντας ξεκινήσει το έργο της ενσωμάτωσης των καλύτερων στοιχείων και των δύο οργανισμών, στοχεύουμε να επωφεληθούμε από τη συνδυασμένη κλίμακα μας, τεχνικές και εμπορικές γνώσεις και το ταλαντούχο προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας και την ενίσχυση της οικονομικής μας θέσης».

Στη συνέχεια είπε για την εταιρεία:

«Με ένα στόλο 161 πλοίων εξοπλισμένο με scrubbers σε πλήρως παραδοτέα βάση, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλείς και αποδοτικές λύσεις μεταφοράς στους πελάτες μας και ισχυρές οικονομικές αποδόσεις στους μετόχους μας. Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας, παραλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια του τριμήνου τρία πλοία τελευταίας γενιάς EEDI-Phase 3 που είναι σε μακροχρόνια ναύλωση. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευτήκαμε τις αυξημένες αξίες των περιουσιακών στοιχείων για να συνεχίσουμε να πουλάμε κυρίως παλαιότερα και λιγότερο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμων πλοία, συμπεριλαμβανομένων επτά πλοίων τα οποία παραδίδουμε κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2024. Αυτά τα πλοία έχουν μέσο όρο ηλικίας 13,5 έτη και θα αποφέρουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα ύψους $129,6 εκατ. πριν από την αποπληρωμή του σχετικού χρέους» και κατέληξε επισημαίνοντας:

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξηρού χύδην φορτίου, δεδομένου του ευνοϊκού χαρτοφυλακίου παραγγελιών και των επερχόμενων, αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Η Star Bulk παραμένει καλά τοποθετημένη, με ισχυρό ισολογισμό και αποτελεσματικό πλατφόρμα διαχείρισης πλοίων, για να επωφεληθεί από το θετικό σκηνικό της αγοράς και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για την μετόχων της».

πηγή:newmoney.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!