Περού: Έκλεισαν 33 λιμάνια εξαιτίας ασυνήθιστα υψηλών κυμάτων

04.01.2024

Οι αρχές του Περού έκλεισαν 33 από τα 121 λιμάνια της χώρας μέχρι την Κυριακή, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής που αποδίδεται σε καταιγίδες που έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, με ακραία κύματα να σαρώνουν παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνιας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάκομο Μορότε, επικεφαλής της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι «Από τα 121 λιμάνια, 33 έκλεισαν», αναφερόμενος στο φαινόμενο το οποίο αποδίδεται «στις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο, ιδίως στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «Αυτά τα κύματα έφθασαν στις ακτές μας σε τρεις ημέρες περίπου».

Το περουβιανό Πολεμικό Ναυτικό εκτιμά ότι το ύψος των κυμάτων σε περιοχές όπου συνήθως δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα, ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,σύμφωνα με οπτικό υλικό που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Canal N, στο Καγιάο, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα, κύματα ύψους σχεδόν δύο μέτρων προκάλεσαν πλημμύρες και υποχρέωσαν κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Τέλος, να αναφερθεί ότι, ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνει την ένταση ή/και τη συχνότητα ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!