Performance Shipping (Α. Παληού): Συμφώνησε στην κατασκευή ενός ακόμη tanker

08.05.2024

Η εισηγμένη στο Nasdaq Performance Shipping Inc., συμφερόντων της Αλίκης Παληού γνωστοποίησε ότι, μέσω μιας ξεχωριστής θυγατρικής που της ανήκει εξ ολοκλήρου, υπέγραψε σύμβαση με το Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Group Co.,  για την κατασκευή  ενός LR1 tanker, χωρητικότητας 75.000 dwt, αξίας 54.1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, το 15% της τιμής του πλοίου θα καταβληθεί με την παραλαβή της εγγύησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών. Το 10% της τιμής αγοράς θα καταβάλλεται σε κάθε διαδικασία κοπής χάλυβα, της τοποθέτησης καρίνας και της καθέλκυσης του σκάφους και το υπόλοιπο 55% της τιμής αγοράς θα καταβληθεί κατά την παράδοση του σκάφους. Η Εταιρεία αναμένει να παραλάβει το πλοίο μέχρι τον Ιανουάριο του 2027.

Επίσης, το δεξαμενόπλοιο θα είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικές κύριες μηχανές με επιλεκτικούς καταλυτικούς αντιδραστήρες υψηλής πίεσης (HPSCR) για συμμόρφωση στη Βαθμίδα III (Εκπομπές NOx), συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (EGCS – scrubbers) για συμμόρφωση με τη Βαθμίδα ΙΙ (εκπομπές NOx), και συστήματα επεξεργασίας νερού έρματος (BWTS).

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη ναυπηγική μας σύμβαση για την κατασκευή ενός σύγχρονου οικολογικού σχεδιασμού LR1 tanker. Αυτό το πλοίο θα διαθέτει τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις κινητήρα υψηλών προδιαγραφών και εκπομπών ρύπων, μαζί με σύστημα καθαρισμού και επεξεργασίας έρματος νερού. Την κατασκευή του πλοίου αναλαμβάνει ένα από τα πιο αξιόπιστα και άκρως εξειδικευμένα ναυπηγεία στον κόσμο. Αυτή η σύμβαση σηματοδοτεί την τέταρτη ναυπηγική μας σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων τριών LNG-ready LR2 oil tankers και ένα  LR1 chemical/product oil tanker, με προγραμματισμένες παραδόσεις που κυμαίνονται από τον Οκτώβριο του 2025 έως τον Ιανουάριο του 2027. Οι δεσμεύσεις μας για νεότευκτα πλοία υποστηρίζονται από τις τρεις πρόσφατα ανακοινωθείσες συμβάσεις χρονοναύλωσης για τα τρία νεότευκτα LR2 tankers, εξασφαλίζοντας μια σταθερή περίοδο πέντε ετών, αποφέροντας ακαθάριστα έσοδα 169.8 εκατομμυρίων δολαρίων και συμπληρώνοντας το υπάρχον ανεκτέλεστο υστέρημα εσόδων μας ύψους 34.1 εκατομμυρίων δολαρίων. Με το σύνολο των εκκρεμών εσόδων μας των 203,9 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το 93% όλων των εναπομεινάντων κεφαλαιουχικών δαπανών, βρισκόμαστε σε καλή θέση για ανάπτυξη. Η στρατηγική επέκτασης και ανανέωσης του στόλου μας δίνει προτεραιότητα στην απόδοση καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευσή μας να συμμετέχουμε στην ενεργειακή μετάβαση. Λαμβάνοντας εποικοδομητικά βήματα προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, στοχεύουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας περιβαλλοντικά βιώσιμες λειτουργίες. Πιστεύουμε ότι η επενδυτική μας στρατηγική ευθυγραμμίζεται με την άποψή μας για τη συνέχιση των ευνοϊκών θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς, που υποστηρίζονται από έναν γηρασμένο στόλο και ένα υγιές βιβλίο παραγγελιών, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται στο 9%”.

Επί του παρόντος ο στόλος της Performance Shipping αποτελείται από  7 Aframax tankers.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!