Πειρατικό ρεσάλτο σε Ταϊλανδέζικο δεξαμενόπλοιο

08.09.2014

Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων οι πειρατές διευρύνοντας, μάλιστα, τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny την περασμένη Πέμπτη στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας ένοπλοι πειρατές κατέλαβαν ένα ταϊλανδέζικο δεξαμενόπλοιο, που βρισκόταν ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας και έκλεψαν το πετρέλαιο, που μετέφερε.


Σύμφωνα με τις αναφορές, που καταγράφει ο ναυλομεσιτικός οίκος, οι πειρατές κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο, που ταξίδευε από τη Σιγκαπούρη στην Ταϊλάνδη και κρατώντας όπλα υποχρέωσαν το πλήρωμα να ανοίξει όλες τις βαλβίδες φορτίου, να ενεργοποιήσει τις αντλίες και να αρχίσει να μεταφορτώνεται το πετρέλαιο σε δύο άλλα δεξαμενόπλοια, που είχαν «πέσει» δίπλα.


Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο γνωστοποίησε σε όλη την διάρκεια της μεταφόρτωσης το πλήρωμα του πλοίου ήταν κλειδωμένο στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο και το πλήρωμά του – όλοι σώοι – αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίς την Παρασκευή.


Να σημειωθεί ότι η επίθεση ήταν η δέκατη στη Θάλασσα της Νοτίου Κίνας, από τον Απρίλιο, σε μη αναμενόμενη έξαρση.


Πειρατική επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού


Το δεύτερο περιστατικό καταγράφτηκε κοντά στο λιμάνι της Ακτής Ελεφαντοστού, το Αμπιτζάν, όπου πειρατές «κούρσεψαν» ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου, δίνοντας μια ακόμα ένδειξη της αυξανόμενης κλίμακας της δράσης των συμμοριών της Νιγηρίας.


Σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB), η επίθεση σημειώθηκε στις 21:15 (2115 GMT), στις 27 Αυγούστου περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Αμπιτζάν, ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια της Δυτικής Αφρικής.


«Δώδεκα ένοπλοι πειρατές επιβιβάστηκαν σε ένα δεξαμενόπλοιο. Ακινητοποίησαν όλα τα μέλη του πληρώματος, έκλεψαν χρήματα του πλοίου και του πληρώματος, προσωπικά είδη και διέφυγαν», αναφέρει η έκθεση του IMB.


Οι δράστες πριν αποχωρήσουν κατέστρεψαν τον εξοπλισμό πλοήγησης του πλοίου αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένα από τα μέλη του πληρώματος.


Η πρώτη γνωστή πειρατεία ενός πλοίου στα χωρικά ύδατα της Ακτής Ελεφαντοστού συνέβη στα τέλη του 2012 ενώ παρόμοιες επιθέσεις, χωρίς, όμως, επιτυχία, έχουν αναφερθεί κατά τους μήνες που ακολούθησαν, στα ανοικτά της Ακτής του Ελεφαντοστού, τον τελευταίο χρόνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!