«Παρά τα επιτεύγματα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά»

18.06.2014

Τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια απαριθμεί ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν σε άρθρο του στο Bloomberg, διατυπώνει ωστόσο την άποψη ότι η χώρα απέχει ακόμη από την ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, «μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα».


«Παρόλα αυτά», συνεχίζει, «η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει» και «να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».


Ο κ. Ελ-Εριάν παρατηρεί ακόμη ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, που από πολλούς θεωρήθηκαν ως “δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας”, η συμμαχική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια».


«Όμως», όπως επισημαίνει, «με την επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και τη ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούνται οι βελτιώσεις που έγιναν στη χώρα».


«Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της», συμπληρώνει.


Τέλος, ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «τα κύρια προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ» και ότι «ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων, όπως: ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων και υπερχρέωσης έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή».


«Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα ποσοστά των αντιευρωπαϊστών υποψηφίων ήταν τόσο υψηλά ώστε η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές έχει γίνει έντονη», συμπληρώνει.


Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «παρόλα τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πόσα πολλά πρέπει να γίνουν, ακόμη».
Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!