16.02.2024

Πάνος Ζαχαριάδης: Έρχεται ένα τσουνάμι μη ρεαλιστικών κανονισμών, απαραίτητες οι νέες τεχνολογίες

Για τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία σχετικά με την ανθρακοποίηση της και τα νέα καύσιμα, μίλησε στην εκπομπή Mraitimes ο Τεχνικός Διευθυντής της Αtlantic Bulk Carriers, Πάνος Ζαχαριάδης.

Επεσήμανε πως οι νέοι κανονισμοί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ρεαλιστικοί και ότι βρισκόμαστε ακόμη στην κορυφή του παγόβουνου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, αν και οι κανονισμοί για την επίτευξης της ναυτιλιακής απανθρακοποίησης έχουν αρχίσει και επιβάλλονται από τους δύο βασικούς νομοθέτες (που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ και τον ΙΜΟ), ωστόσο τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα κατάλληλα ‘πράσινα καύσιμα’.

Την ίδια ώρα ο κ. Ζαχαριάδης ανάφερε μεταξύ άλλων ότι σταδιακά οι κανονισμοί θα γίνονται όλο και πιο αυστηροί, με αποτέλεσμα τα έξοδα του πλοίου να διπλασιάζονται και ο τελικός καταναλωτής να επιβαρύνεται περισσότερο. Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι νέες τεχνολογίες θα δώσουν τη λύση στην ‘πράσινη΄ μετάβαση, όπως η πυρηνική ενέργεια τέταρτης γενιάς ή οι καλύτερες μπαταρίες, και αυτές πιστεύει ότι θα βρεθούν σύντομα.

Την εκπομπή Maritimes παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24. Προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!