Παναγιώτης Μίχαλος: η “Μπλε Οικονομία” μοχλός εξόδου από την κρίση

11.03.2014

Παρουσία της Επιτρόπου Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, του γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai και εκπροσώπων της τουριστικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο κ. Μίχαλος παρουσίασε στο Μουσείο της Ακρόπολης την προοπτική της Μπλε Οικονομίας για την Ελλάδα,

με ομιλία του στην Διάσκεψη «Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός» που διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Είναι καιρός να αναδείξουμε την Μπλε Οικονομία ως μοχλό εξόδου από την κρίση. Οι οικονομικές και εμπορικές συνέργειες που αυτή καλύπτει δημιουργεί μία πραγματική εργαλειοθήκη οικονομικής ανάπτυξης. Το 18 \% του διεθνούς εμπορικού στόλου ανήκει σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Η ναυτιλία συνεισφέρει 25 δις ευρώ στην Ελληνική οικονομία, 13,5\% στο ετήσιο ΑΕΠ και 165.000 θέσεις εργασίας ενώ μόνο το 2012 το λιμάνι του Πειραιά αύξησε την εμπορική του δραστηριότητα κατά 64\%», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος εξηγώντας τον ρόλο της Μπλε Οικονομίας στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

«Ο ναυπηγό-κατασκευαστικός τομέας, η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου από μαρίνες, η κάθετη διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την ναυτιλία, ο θαλάσσιος τουρισμός και η ανάπτυξη των λιμανιών αποτελούν την προμετωπίδα της Μπλε Οικονομίας για την χώρα μας. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε αυτή την νέα αφήγηση που θα προσελκύσει επενδύσεις και γιατί όχι, θα δημιουργήσει το πρώτο ναυτικό cluster στην Ελλάδα με έμφαση στην καινοτομία», κατέληξε ο Παναγιώτης Μίχαλος.

Η διάσκεψη για τον Παράκτιο και τον Θαλάσσιο Τουρισμό επικεντρώνεται στις στρατηγικές γαλάζιας ανάπτυξης για την Ε.Ε., με έμφαση στις επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Συν-διοργανώνεται, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Τουρισμού με ομιλητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την UNESCO και τον ιδιωτικό ναυτιλιακό και βιομηχανικό τομέα.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!