Πακέτο 1τρις ευρώ από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη

06.07.2014

Πακέτο ύψους έως 1 τρισ. ευρώ δεσμεύεται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, με έμφαση κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρω-τράπεζας.

Ενισχύεται η διαφάνεια στις αποφάσεις της ΕΚΤ με τη δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων.


Αναφερόμενος στο πρόγραμμα TLTROs (Targeted Long Term Refinancing Operations), ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να δανειστούν έως και 1 τρισ. ευρώ, εφόσον έχουν πετύχει τους στόχους που θα έχει θέσει η ΕΚΤ.


Οι τράπεζες ήδη μπορούν να δανειστούν ένα αρχικό κεφάλαιο 400 δισ. ευρώ σε δύο δημοπρασίες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Τα 400 δισ. ευρώ είναι το 7\% των συνολικών χορηγήσεων τους προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εκτός των στεγαστικών δανείων.


Για να δανειστούν από την ΕΚΤ με σταθερό (fixed) επιτόκιο 0,25\% την επόμενη τετραετία οι τράπεζες θα πρέπει να πληρού συγκεκριμένα κριτήρια δανεισμού, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν τα κεφάλαια στην ΕΚΤ δύο χρόνια νωρίτερα.


Οι τράπεζες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτές που έχουν αυξήσει τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά (εκτός των στεγαστικών) στο έτος μέχρι τον περασμένο Απρίλιο και σε εκείνες που μείωσαν το δανεισμό.


Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη συμμόρωση των τραπεζών με αυτά τα κριτήρια.


Εφόσoν υπερβούν το στόχο, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έως τριπλάσιο ποσό για δανεισμό έναντι του δείκτη αναφοράς στις έξι δημοπρασίες που θα διεξαχθούν το 2015 και το 2016. Έτσι, εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα μπορούσαν επιπλέον να δανειστούν να αγγίξουν τα 600 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός «λογαριασμός» να ανέβει στο 1 τρισ. ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο στο 0,15\% το παρεμβατικό της επιτόκιο και στο -0,10\% το επιτόκιο καταθέσεων.


“Οι νομισματικές παρεμβάσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες θα το ενισχύσουν αυτό και θα στηρίξουν της τραπεζική χρηματοδότηση”, σημείωσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ υπήρχε “κοινή προθυμία” για ποσοτική χαλάρωση.


“Υπάρχει ομόφωνη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου για την χρήση και μη-συμβατικών μέτρων εντός της αρμοδιότητάς του -αν χρειαστεί- για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού”, τόνισε.


Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα “μη συμβατικά μέτρα” μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και το “τύπωμα” χρήματος.


Δημοσίευση πρακτικών


Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως από τον Ιανουάριο του 2015 η ΕΚΤ θα δημοσιεύει τα πρακτικά (minutes) των συνεδριάσεων του ΔΣ, οι οποίοες πλέον θα γίνονται κάθε έξι εβδομάδες και όχι κάθε μήνα.


Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές θα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για τις μελλοντικές κινήσεις στα επιτόκια, αλλά, το κυριότερο, για το πως βλέπουν τα στελέχη της ΕΚΤ τις εξελίξεις στην ευρω-οικονομία.


Αντίστοιχη πρακτική ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια, μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!