Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

05.06.2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤOY ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ


κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη


ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται και φέτος στις 5 Ιουνίου. Είναι μια σπουδαία ημέρα που τονώνει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και ενισχύει τις δημόσιες δράσεις. Καθιερώθηκε διεθνώς την 5η Ιουνίου εκάστου έτους δεδομένου ότι την εν λόγω ημέρα ξεκίνησε το 1972 η Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ήταν το 1973.


Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την επετειακή αυτή ημερομηνία, όλοι γνωρίζουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος σχετίζεται άμεσα με την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας, κάτι που σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μια πράσινη οικονομία είναι αυτή που οδηγεί σε βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ θα μειώσει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.


Για τη χώρα μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό νησιών η προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά ένα στόχο. Είναι κατεξοχήν προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών μας. Τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος με την εκπαίδευσή τους καθώς και με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει πρωτοστατούν στον αγώνα για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας.


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2014, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προβούμε σε εθελοντικές δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ας μην ξεχάσουμε ποτέ ότι η προστασία του πλανήτη μας αποτελεί μείζονα πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!