Ουκρανία: Πλέον εξάγει περισσότερα σιτηρά σε σχέση με την περίοδο της “πρωτοβουλίας στη Μαύρη Θάλασσα”

12.01.2024

Η Ουκρανία εξάγει περισσότερα σιτηρά σήμερα από ό,τι κατά την περίοδο που είχε υπογράψει στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, μια συμφωνία που σταμάτησε τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με την Spike Brokers με έδρα το Κίεβο, η Ουκρανία εξήγαγε 4,8 εκατομμύρια τόνους τροφίμων τον Δεκέμβριο μέσω του εναλλακτικού διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας που αγκαλιάζει τη δική της ακτογραμμή με κατεύθυνση νότια κοντά στη ρουμανική ακτογραμμή. Ο αριθμός του Δεκεμβρίου ήταν 600.000 τόνοι υψηλότερος από την υψηλότερη ποσότητα που αποστέλλεται κατά τη σύντομη περίοδο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους τροφίμων το μήνα μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τέλος να αναφερθεί ότι το λιμάνι Constanta της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας κατέγραψε τις υψηλότερες εξαγωγές σιτηρών το 2023 χάρη στην αύξηση των αποστολών από την Ουκρανία. Το λιμάνι, το οποίο επί του παρόντος υφίσταται επείγουσα επέκταση, απέστειλε 36 εκατομμύρια τόνους σιτηρών πέρυσι, αυξημένος κατά 50% από το προηγούμενο έτος. Τα ουκρανικά σιτηρά αντιπροσώπευαν περίπου το 40% του συνόλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!