Ουκρανία: Συμφώνησε στην ασφαλή διέλευση καζακστανικών tankers
Σε συμφωνία για την αποφυγή επιθέσεων εναντίον μη ρωσικών δεξαμενόπλοιων και εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν από τη Μαύρη Θάλασσα φέρεται να κατέληξε η Ουκρανία, μετά από παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη ενδέχεται να περιορίσει έναν σημαντικό νέο παράγοντα κινδύνου για την αγορά δεξαμενόπλοιων.
Η συμφωνία αφορά σε πλοία που προσεγγίζουν τον τερματικό σταθμό της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας (CPC), κοντά στο Νοβοροσίσκ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται υπό ουκρανικές κυρώσεις, δεν μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο ή άλλα ρωσικά φορτία και δεν ανήκουν σε ρωσικά συμφέροντα.
Παράλληλα, το Κίεβο έχει δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας μέσω των οποίων οι εμπορικοί διαχειριστές πλοίων μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν τις κινήσεις τους, με στόχο την ασφαλέστερη πρόσβαση προς και από τον τερματικό σταθμό.
Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από μια περίοδο έντονης ανησυχίας στη ναυτιλιακή αγορά. Ουκρανικές επιθέσεις με drones εναντίον δεξαμενόπλοιων στην περιοχή του Νοβοροσίσκ είχαν προκαλέσει προβλήματα στις φορτώσεις, ενώ αρκετοί πλοιοκτήτες εμφανίζονταν ολοένα πιο επιφυλακτικοί στο να διαθέσουν ή να επισκευάσουν πλοία για τη μεταφορά φορτίων του CPC.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αγωγός CPC αποτελεί βασική οδό εξαγωγής του πετρελαίου του Καζακστάν. Μεταφέρει αργό από τα μεγάλα κοιτάσματα Tengiz, Kashagan και Karachaganak, μέσω ρωσικού εδάφους, καταλήγοντας στον τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας. Μέσω του δικτύου διακινείται περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της Chevron στη συγκεκριμένη υποδομή. Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία κατέχει ποσοστό 15% στην κοινοπραξία του CPC, ενώ διαθέτει και συμμετοχή 50% στο κοίτασμα Tengiz.
Οι κίνδυνοι για τις δραστηριότητες της Chevron στο Καζακστάν είχαν προκαλέσει την άμεση παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Mike Wirth, προς την κυβέρνηση Τραμπ. Μετά τις σχετικές επαφές, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Κίεβο να μην επιτίθεται σε εμπορικά πλοία που δεν συνδέονται με τη Ρωσία και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού.
Την ίδια ώρα, το Καζακστάν είχε ήδη αρχίσει να εξετάζει τρόπους περιορισμού της εξάρτησής του από τη συγκεκριμένη διαδρομή, μεταξύ άλλων μέσω αύξησης των σιδηροδρομικών εξαγωγών προς τη Γεωργία. Ωστόσο, οι εναλλακτικές οδοί δεν διαθέτουν την ίδια μεταφορική δυναμικότητα με τον αγωγό CPC.
Η εξέλιξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη ναυτιλία, καθώς η Ουκρανία έχει εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις της εναντίον πλοίων και ναυτιλιακών συμφερόντων που θεωρεί ότι συνδέονται με τη Ρωσία. Σύμφωνα με ουκρανικούς ισχυρισμούς, εκατοντάδες περιστατικά έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, αυξάνοντας το γεωπολιτικό και ασφαλιστικό ρίσκο για τους πλοιοκτήτες.

