Όμιλος ΟΝΕΧ: Νέες επενδύσεις και κατασκευή πλοίων

20.03.2024

Μετά από 17 χρόνια ο Όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies θα κατασκευάσει το πρώτο της πλοίο 100 μέτρων, για λογαριασμό του Ομίλου Attica, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία με την Attica εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε υπογράψει την πρώτη σύμβαση που θα προβλέπει την κατασκευή, μετά από 17 χρόνια, του πρώτου νέου πλοίου για την Attica», τόνισε ο Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Onex Shipyards Πάνος Ξενοκώστας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη δράση του ναυπηγείου και τα επερχόμενα σχέδιά του.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν  υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον Αμερικανικό Αναπτυξιακό Οργανισμό DFC.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Onex σημείωσε ότι το ναυπηγείο βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο και με άλλους παίκτες της αγοράς για πιθανή ναυπήγηση πλοίων, όσο και με την Ένωση Ρυμουλκών για την κατασκευή ρυμουλκών 27 μέτρων.

«Για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε πλοία 200 μέτρων και να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να κάνουμε επιπλέον επενδύσεις με ρομποτικά μηχανήματα. Αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», ανάφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Onex.

Την ίδια ώρα ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι μεταβιβάσεις, ενώ για την επόμενη πενταετία έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελευσίνα και Σύρο.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, δεν έχουν ξεκινήσει οι μεταβιβάσεις βάσει του σχεδίου εξυγίανσης. Το σχέδιο εξυγίανσης είχε καθυστερήσει», είπε, υπογραμμίζοντας πως το Πολεμικό Ναυτικό από την 1η Ιανουαρίου έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2016. «Αναλάβαμε και αυτά τα χρέη ενώ δεν ήταν δική μας υποχρέωση. Μιλάμε για επενδύσεις πάρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ναυπηγείο του οποίου την ιδιοκτησία εγώ δεν έχω ακόμη. Είναι προσωπική μου επιλογή και αποδεικνύει πόσο πολύ μπορεί να πιστεύει ένας όμιλος στη δουλειά του, προκειμένου να βάζει δεύτερη φορά χρήματα σε μια επιχείρηση την ιδιοκτησία της οποίας δεν έχει», προσέθεσε.

Αναφορικά με την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων των εργαζόμενων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο ιδρυτής της Onex υπογράμμισε ότι πρόσφατα ξεκίνησε σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης η αποπληρωμή των συνταξιούχων εργαζόμενων . Ενώ, διευκρίνισε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των υπόλοιπων εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Onex, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας επισκευάζονται ήδη 76 πλοία. «Η δεξαμενή “Ανδρεάδης” λειτουργεί από τον Ιούλιο. Το διάστημα από τις 17 έως τις 20 Μαΐου αναμένεται να λειτουργήσει και η νέα δεξαμενή, η “Νιάρχος” και γίνει και ο πρώτος δεξαμενισμός. Αυτή η δεξαμενή αλλάζει τελείως τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της περιοχής», τόνισε ο Π. Ξενοκώστας.

Σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο κ. Ξενοκώστας ανάφερε πως και με τη λειτουργία της νέας δεξαμενής θα μπορούν να εξυπηρετούνται 110 με 120 πλοία (στην Ελευσίνα) και μαζί με τα 100 που εξυπηρετούνται στο Νεώριο της Σύρου, τα ναυπηγεία του ομίλου θα μπορούν να εξυπηρετούν τα 220 πλοία. Ενώ με τις προσθήκες που έχουν δρομολογηθεί θα επιτευχθεί ο στόχος εξυπηρέτησης των 300 πλοίων.

Σε ότι αφορά  στον αμυντικό κλάδο αλλά και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο ίδιος τόνισε ότι η Onex έχει δώσει μια πάρα πολύ ανταγωνιστική προσφορά. Ειδικότερα είπε ότι «Αναμένουμε, όπως και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κάποια στιγμή να μας καλέσει το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι δεδομένο ότι εμείς και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουμε την επάρκεια να το κάνουμε. Εμείς θα είμαστε πολύ χαρούμενοι ακόμη κι αν δεν το πάρουμε εμείς να πάρουν το πρόγραμμα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανταγωνιζόμαστε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η σχέση μας είναι άριστη και συμπληρωματική και τίποτα και κανένας όσο κι αν το ήθελε μπορεί να τη διαταράξει».

Τέλος, ως προς το ενεργειακό κομμάτι, ο κ. Ξενοκώστας είπε ότι προχωρά με πιο βραδείς ρυθμούς, με την κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών. Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε ότι «Η Onex προετοιμάζει την υποδομή ώστε να μπούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή στον τομέα αυτό με καθετοποιημένη παραγωγή», επισημαίνοντας πως στόχος της εταιρείας είναι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας μέσα στα επόμενα πέντε με επτά χρόνια να έχουν «πράσινο» αποτύπωμα και μέσω φωτοβολταϊκών στις στέγες να παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!