Οι «σκόπελοι» της διαπραγμάτευσης με Τρόικα.

02.03.2014

Η έκβαση του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης –Τρόικας αναμένεται να κριθεί σε δυο θέματα ; την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Και η διαπραγμάτευση αυτή θα γίνει με φόντο τις υψηλές δανειακές ανάγκες της χώρας για το μήνα Μάιο αλά και την «θολή» εκτίμηση για τις προθέσεις του ΔΝΤ.


Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου διότι σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Βασικότερη επιπλοκή θεωρείται το ενδεχόμενο, από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, να δοθούν επιχειρήματα σε αυτούς στο ΔΝΤ που επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή του Ταμείου από τα προγράμματα βοήθειας ανεπτυγμένων οικονομιών. Να σημειωθεί ότι η γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επισημάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα σε συνεδριάσεις του Eurogroup ότι παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας, το πρόβλημα δείχνει ανυπέρβλητο, υποδεικνύοντας «κούρεμα» του χρέους. Ωστόσο, τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα περιπλέξει την κατάσταση, ειδικά εάν η συζήτηση για κάτι τέτοιο ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να καλύψει τα κεφάλαια του ΔΝΤ και θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για νέο πακέτο και «κούρεμα» σε μια στιγμή που κανένας δεν το επιθυμεί.


Αντιθέτως,, εάν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί έγκαιρα και αρθεί η αβεβαιότητα για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, ενισχύονται οι πιθανότητες σταδιακής επιστροφής στις αγορές και η όποια συζήτηση για τα κενά χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια θα τεθεί σε μια πολύ πιο ευνοϊκή βάση για την Ελλάδα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!