Οι ηγέτες Σλοβενίας και Μαυροβουνίου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

10.04.2024

Δελφοί, 10 Απριλίου 2024 – Την ανάγκη ο ανθρώπινος πολιτισμός να υιοθετήσει μία νέα στάση ζωής και να μάθει να ζει «καλύτερα με λιγότερα» (live better with less) ανέπτυξε η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar στην ομιλία της στην τελετή έναρξης του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 10 έως 13 Απριλίου στους Δελφούς.

Η Ν. Musar τόνισε τους στενούς δεσμούς που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Σλοβενία χάρη και στην προσωπική σχέση και συνεργασία που έχει αναπτύξει η ίδια με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.

Η ομιλία της επικεντρώθηκε στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, με την άνιση ανάπτυξη, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την επικράτηση της λογικής του πολέμου, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Εγώ θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου η ειρήνη είναι ο κανόνες και όχι ο πόλεμος» τόνισε. «Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη της δικαιοσύνης,ο ηθικός προσανατολισμός της ανθρώπινης κοινότητας. Χωρίς αυτά δε θα επιβιώσουμε ως είδος».

«Για να ζούμε καλύτερα με λιγότερα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικότερη φορολόγηση των πλουσίων» είπε. «Πέρυσι στο Νταβός ακόμα και οι δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν τη μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων. Χωρίς βιώσιμη και ισότιμη ανάπτυξη ο πολιτισμός μας δε θα επιβιώσει. Θέλω να συμφωνήσουμε σε κάτι: ότι πρέπει να επενδύσουμε σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που θα επιτρέπει σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει καλύτερα και σε ένα μέρος του πληθυσμού να ζει με λιγότερα.

Αυτή είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα για την μεγαλύτερη ασφάλεια και ειρήνη». Κλείνοντας την ομιλία της η Ν. Musar αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όπως τόνισε στην Αρχαία Ελλάδα δεν διαταράσσονταν από τους πολέμους και ζήτησε αυτή η παράδοση να συνεχιστεί και σήμερα.

Jakov Milatović: Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ είναι υπόθεση μεγαλύτερη από το Μαυροβούνιο

Στην καθοριστική σημασία που θα έχει η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας Jakov Milatović στην ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028» είπε. «Αυτό το καταλαβαίνουν και οι Βρυξέλλες. Είναι μία ιστορική στιγμή, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν μία ιστορία επιτυχίας που θα δείχνει το φως στο τέλος του τούνελ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ιστορία του Μαυροβουνίου και της εισόδου της χώρας στην ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το ίδιο το Μαυροβούνιο, γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις, η νέα πολιτική ηγεσία και οι κοινές αξίες αποδίδουν» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, που σημείωσε ότι η χώρα του πήρε μέρος στον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία, ευχάριστε την ηγεσία της Ελλάδας για την υποστήριξη στις προσπάθειες της χώρας του να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ» είπε στα ελληνικά κλείνοντας την ομιλία του.

Νωρίτερα παρουσίασε εκτενώς τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο Μαυροβούνιο, την θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και τις παράλληλες προσπάθειες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι στην χώρα του ήδη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και υποστήριξε ότι η χώρα του είναι πρωταγωνιστής στην ενταξιακή διαδικασία, καθώς εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το ευρώ και έχει ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της ΕΕ.

«Είναι σημαντική και η είσοδος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτό θα ενισχύει την σταθερότητα αυτής της πολύ περίπλοκης περιοχής της Ευρώπης» τόνισε.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!