Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες για την πράσινη μετάβαση

22.02.2024

Τροχοπέδη η διαθεσιμότητα εφοδιασμού και υποδομών πράσινης ενέργειας και η γραφειοκρατία

·         Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα της COP28 θα επιταχύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (67%), ενώ το 13% πιστεύει ότι θα την επιβραδύνει.

·         Οι επιχειρηματίες συμφωνούν ότι το 2024 πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων – οι περιφερειακές διαφορές δείχνουν το εύρος των προκλήσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

·         Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις ευθύνονται περισσότερο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με τη νομοθεσία και τη γραφειοκρατία να επιβραδύνουν τον ρυθμό.

·         Το 80% των επιχειρήσεων έχει εφαρμόσει στρατηγική για την πράσινη ενέργεια, ωστόσο το 48% μόλις ξεκίνησε και αναφέρει τη διαθεσιμότητα της πράσινης ενέργειας/πράσινων υποδομών ως την κύρια πρόκληση.

Μόναχο, 22.02.2024: Η διάσκεψη COP28 έδωσε κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με τη δέσμευση για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και της πρώτης έκκλησης για μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως, ο πολυπόθητος όρος “σταδιακή κατάργηση” των ορυκτών καυσίμων έμεινε ρητά εκτός της συμφωνίας. Τα δύο τρίτα (67%) των ευρωπαίων ηγετών στον τομέα της επιχειρηματικότητας συμφωνούν ότι η διάσκεψη θα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στη χώρα τους. Ωστόσο, παρά το θετικό αυτό κλίμα, οι αμφιβολίες παραμένουν, με περισσότερους από έναν στους δέκα (13%) επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι η COP28 στην πραγματικότητα θα επιβραδύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα Censuswide που ανέθεσε η BayWa r.e. σε περισσότερους από 2.500 υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι απόψεις σχετικά με την COP28 ποικίλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γερμανία το 22% πιστεύει ότι η διάσκεψη δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην πράσινη μετάβαση, ενώ το 17% των Γάλλων επιχειρηματιών πιστεύει ότι θα επιβραδύνει τη μετάβαση στη χώρα τους.

Απαιτείται κοινό αίσθημα ευθύνης και περισσότερη συνεργασία

Ενώ η αποτελεσματικότητα της COP αμφισβητείται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου συμφωνούν ότι οι πολιτικοί είναι οι πλέον υπεύθυνοι για την επιτυχία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εθνικές κυβερνήσεις (21%) φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πράσινη μετάβαση, ενώ πρόσθετη ευθύνη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φέρουν σε μεγάλο βαθμό οι περιφερειακές οργανώσεις (όπως η Ε.Ε.) (17%), καθώς και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες (16% αντίστοιχα). Ωστόσο, στην Ισπανία, οι ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου αναφέρουν τους εαυτούς τους ως τους πλέον υπεύθυνους για την πράσινη μετάβαση (21%), ενώ οι ηγέτες των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνουν ότι οι περιφερειακές οργανώσεις είναι οι πλέον υπεύθυνες (20%) – παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούν πλέον μέρος της Ε.Ε.

«Διανύουμε ήδη περισσότερο από το ένα τρίτο της δεκαετίας που έχει σημασία. Η έρευνά μας μάς δείχνει το εύρος της πρόκλησης που βρίσκεται ακόμη μπροστά μας για την έγκαιρη επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, λέει ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e. “Η COP28 έδωσε κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία, ιδίως μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για να δούμε τις δυνατότητες να υλοποιούνται».

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στην κορυφή της ατζέντας για το 2024

Αν και η έρευνα επισημαίνει μια σειρά παραγόντων που πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2024, οι Ευρωπαίοι ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου συμφωνούν ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε φέτος (22%) και ακολουθεί η κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων αποθήκευσης (όπως απάντησε το 21%). Η COP28 έκλεισε με την πρώτη έκκληση για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ο πολυπόθητος όρος “σταδιακή κατάργηση” έμεινε ρητά εκτός της συμφωνίας.

Ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e., σχολιάζει: «Όσον αφορά το τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 2024 για να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα πιο ανθεκτικό δίκτυο παροχής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ισχυρές λύσεις αποθήκευσης. Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες για την πράσινη μετάβαση, αλλά η γραφειοκρατία και η ελλιπής διαθεσιμότητα πράσινης ενέργειας στέκονται εμπόδιο στο δρόμο τους. Αυτό αφήνει περισσότερες από μία πόρτες ανοιχτές για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων – πέρα από την αποδυναμωμένη γλώσσα που είδαμε στην COP28. Πρέπει επιτέλους να τις κλείσουμε».

Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες, ορισμένα εμπόδια παραμένουν

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμβάλλουν στη μετάβαση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το 80% έχει ήδη εφαρμόσει στρατηγική για την πράσινη ενέργεια, αλλά σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48%) μόλις τώρα ξεκινούν.

Παρά την πρόοδο αυτή, εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την πράσινη ενέργεια. Το ένα τέταρτο (26%) των ευρωπαίων ηγετών του επιχειρηματικού κλάδου δηλώνουν ότι η διαθεσιμότητα εφοδιασμού και υποδομών πράσινης ενέργειας είναι το κυριότερο εμπόδιο και αναφέρουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ως τις δεύτερες και τρίτες μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η σημασία της ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι κοινή για τους ηγέτες των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο κάθε χώρα αντιμετωπίζει τα δικά της ειδικά ζητήματα. Στη Γαλλία, αποτελεί κορυφαίο εμπόδιο η έλλειψη δεξιοτήτων (27%), στην Ισπανία η έλλειψη δέσμευσης της διοίκησης/του προσωπικού (27%), ενώ η έλλειψη πιστότητας των καταναλωτών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στη Γερμανία (28%).

Σχετικά με την έρευνα:

Η παρούσα έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της BayWa r.e. από την Censuswide τον Δεκέμβριο του 2023, με ερωτηματολόγια σε 2.505 άτομα που είναι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Σχετικά με την BayWa r.e. AG (BayWa r.e.):

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy – επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ενέργεια, ώστε να καταστεί δυνατή η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το μέλλον του πλανήτη μας.

Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, την παροχή υπηρεσιών, τη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας, έχουμε διασυνδέσει πάνω από 6 GW εγκατεστημένης ισχύος στο δίκτυο, ενώ διαχειριζόμαστε έργα άνω των 10 GW. Παράλληλα, είμαστε Ανεξάρτητος Παραγωγός Ενέργειας (IPP) με δραστηριότητα που επεκτείνεται στην εμπορία ενέργειας.

Η BayWa r.e. συνεργάζεται με επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο για την παροχή εξατομικευμένων λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέσω της προσέγγισης μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επενδύουμε στρατηγικά σε πρωτοβουλίες εντός και εκτός εταιρείας που συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές για το κλίμα, ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία των Παρισίων και μας επιτρέπουν να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στον δρόμο μας προς τη βιωσιμότητα.

Κάθε μέρα, εργαζόμαστε σκληρά για να διαμορφώσουμε ενεργά το μέλλον της ενέργειας σε ένα ποικιλόμορφο, δίκαιο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον.

Μέτοχοί μας είναι η BayWa AG, μια παγκόσμια εταιρεία με 27,1 δισεκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών, και η Energy Infrastructure Partners, ηγέτιδα στις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!