Οι Αμερικανοί θέλουν τους οa1ώσους εκτός Ο.Λ.Θ.

30.09.2014

«Αμερικανικό δάκτυλο» προκειμένου να εξοβελιστούν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι από τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), «βλέπει» ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας RZD Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Ο ισχυρός άνδρας της RZD, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ, επισήμανε ότι η ρωσική πλευρά διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όμως η συμφωνία μπορεί τελικά να εμποδιστεί από την πίεση των ΗΠΑ.


Κυρώσεις


Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν σημείωσε ότι «προς το παρόν εργαζόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά οι τελικοί όροι του διαγωνισμού δεν έχουν ανακοινωθεί», απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν επίδραση των δυτικών κυρώσεων στην πρόθεση του ρωσικού μονοπωλίου να συμμετάσχει στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις. «Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ρεαλισμό.


Η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη, δεν αποκλείω ότι οι (σ.σ. Έλληνες) εταίροι μας μπορεί και να το ξανασκεφτούν», υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος.


Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, οκτώ εταιρείες και κοινοπραξίες διεκδικούν το 67\% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι από κοινού με την ελληνική Gek Terna, η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners, η ιαπωνική Mitsui & Co και η ολλανδική APM Terminals B.V.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!