Οδοιπορικό του Καναλιού Ένα 90,4 στη Μόσχα: Οι Έλληνες διαπρέπουν και στη Ρωσία

30.11.2023

Οι Έλληνες της Μόσχας αριθμούν περί τους 15 χιλιάδες, κυρίως προέρχονται από την Κριμαία και τον Πόντο αλλά υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικούν στην Ρωσική πρωτεύουσα, μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μόσχας Χρήστος Ταχτσίδης, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος, γνωστός οφθαλμίατρος, συνεχιστής του γνωστού στην Ελλάδα καθηγητού Φιόντοροβ, στον οποίο προσέτρεχαν εκατοντάδες Έλληνες για να κάνουν επεμβάσεις στα μάτια τους. Σήμερα ο Χρήστος Ταχτσίδης είναι αντιπρύτανης της Ιατρικής Σχολής της Μόσχας, ονόματι Πιρόγκοβ.

Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο του πανεπιστημίου όπου μας υποδέχθηκε εγκάρδια και μας ζήτησε να τον αποκαλούμε με το μικρό του όνομα. Απλός, ευγενικός και πρόθυμος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του www.kanaliena.gr και «Κανάλι Ένα 90,4».

Αναφερόμενος στους Έλληνες της Μόσχας αλλά και γενικότερα στους Έλληνες που διαμένουν στη Ρωσία υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν προέρχεται «από τις κυρώσεις καθώς δεν μπορούν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους ή ακόμη και μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στην Ελλάδα».

 Οδοιπορικό Μόσχα 6 1

«Οι περισσότεροι Έλληνες στη Μόσχα είναι άτομα με ανώτερη μόρφωση, πολλοί είναι γνωστοί στη Ρωσική κοινωνία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα ενώ υπάρχουν και Έλληνες που κατέχουν σημαντικές θέσεις, όπως ο Γιάννης Στηλίδης που είναι διευθυντής του διεθνούς Ογκολογικού Κέντρου της Μόσχας, ένα από τον μεγαλύτερα στην Ευρώπη» είπε ο Χρήστος Ταχτσίδης και συμπλήρωσε: «Σήμερα λειτουργούμε περισσότερες από 20 τάξεις όπου μαθαίνουν Ελληνικά, ελληνόπουλα αλλά και ρώσοι που το επιθυμούν και συνολικά έχουμε περισσότερα από 860 άτομα. Η αλήθεια είναι ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαμε δασκάλους από την Ελλάδα αλλά τώρα έχουν φύγει και την διδασκαλία καλύπτουν ρώσοι δάσκαλοι και δασκάλες που έχουν πτυχίο της ελληνικής γλώσσας».

Ο ίδιος ανάφερε ακόμη ότι κάθε χρόνο εορτάζονται και οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες αλλά και την εμφάνιση μουσικών συγκροτημάτων που αποτελούνται από έλληνες της Ρωσίας και συγκεντρώνουν, πάντοτε, πολύ κόσμο.

Μόσχα: Στο «Starbucks» που έγινε…«Stars Coffee».

Η επιστροφή από το Ντανιέτσκ στη Μόσχα διήρκησε περί τις 18 ώρες. Φθάσαμε στη ρωσική πρωτεύουσα νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου με θερμοκρασία στους -2 βαθμούς Κελσίου!

Για εμάς τους νότιους, ο καιρός ήταν παγερός… όμως για τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως μας είπε ο οδηγός του mini-bus που μας έφερε στη Μόσχα, ο καιρός « είναι τόσο, όσο χρειάζεται για να αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι πλησιάζει ο χειμώνας».

Καθώς ήταν πολύ νωρίς το πρωί είχαμε και την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη Μόσχα χωρίς να μας αγχώνει το έντονο κυκλοφοριακό που αντιμετωπίζει η πόλη.

Νέοι δρόμοι, γέφυρες, ουρανοξύστες, εμπορικά κτίρια φωτισμένα με διάφορα χρώματα, νέες οικιστικές περιοχές φιγουράρουν στη νέα εικόνα της πόλης χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι έχουν μειωθεί τα πάρκα και το πράσινο. Η αλήθεια είναι ότι δεν προλάβαμε να δούμε για πολύ την… «αγουροξυπνημένη» ρωσική πρωτεύουσα καθώς είχαμε μπροστά μας ένα μαραθώνιο συναντήσεων και χρειαζόμασταν λίγη ανάπαυση….

 Οδοιπορικό Μόσχα 2 1

Στο κέντρο της Μόσχας, στην ιστορική οδό Αρμπάτ, συναντηθήκαμε με συναδέλφους δημοσιογράφους, γνώριμοι από παλαιές αποστολές στις Βρυξέλλες όταν ακόμη δεν υπήρχαν οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνάντηση ορίστηκε στην οδό Αρμπάτ στο καφέ «Stars Coffee». Στον «πρωινό» καφέ το μενού ήταν η πορεία της ρωσικής οικονομίας μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο η συζήτηση ξεκίνησε λίγο διαφορετικά. .. Ρώτησα γιατί το καφέ είχε πολλά κοινά σημεία με τα γνωστά σε εμάς «Starbucks». Μου απάντησαν ότι στη Μόσχα στην θέση της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας καφέ… εμφανίσθηκε η ρωσική τους εκδοχή: τα «Stars Coffee».

«Όταν ξεκίνησαν οι κυρώσεις, στη Μόσχα με το σύνθημα «Τα Bucks έφυγαν, τα Stars έμειναν» άνοιξε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας καφέ «Stars Coffee» μου είπαν χαμογελαστοί και συμπλήρωσαν: «Γιατί Stars; Διότι η νέα εταιρεία, η οποία αγόρασε τα 130 καταστήματα «Starbucks», τα οποία υπήρχαν στη Ρωσία θα συγκεντρώνει τους σταρ της γαστρονομίας».

Εμείς, πάντως, παρατηρήσαμε ότι στο λογότυπο της αμερικανικής εταιρείας που είναι λευκό και πράσινο ήρθε να προστεθεί το καφέ χρώμα ενώ τη μικρή σειρήνα των «Starbucks» αντικατέστησε ένα κοριτσάκι που φοράει «κοκόσνικ», ένα παραδοσιακό, ρωσικό καπέλο.

Όπως μας είπαν από το καφέ «τα σιρόπια του καφέ πλέον θα είναι τοπικής παραγωγής, ενώ στο μενού περιλαμβάνονται πιάτα και γλυκά από νέους σεφ προκειμένου να προσφέρουν μια ποιότητα «καλύτερη από ποτέ»..

Η ρωσική οικονομία… στον «πρωινό» καφέ

Λοιπόν, είπα απευθυνόμενος στον φίλο μου δημοσιογράφο Νικολάι: «θα περίμενε κανείς ότι με 15.311 κυρώσεις σε οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων, πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, η ρωσική οικονομία θα καταποντιζόταν» και συμπλήρωσα: ότι ακόμη και «η ρωσική κεντρική τράπεζα προέβλεπε βύθιση της οικονομίας μεταξύ 8% και 10% του ρωσικού ΑΕΠ το 2022».

Άκουσαν προσεκτικά την τοποθέτηση – ερώτησή μου και απάντησαν: «Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,1% το 2022 και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος και του χρόνου θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μάλιστα επικαλέστηκαν και υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ), που στη συνέχεια τους επιβεβαίωσα κι εγώ. Εξάλλου, βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι να επιβεβαιώνεις τις πληροφορίες που λαμβάνεις. Οι δε Ρώσοι λένε: «Πίστευε αλλά και ερεύνα».

 Οδοιπορικό Μόσχα 1 1

«Το ρωσικό ΑΕΠ, είπαν, θα τρέξει με ρυθμό 0,7% το 2023 και 1,3% το 2024. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ρωσική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει θετικό ποσοστό μεταβολής παρόμοιο με αυτό που αναμένει για φέτος και του χρόνου το ΔΝΤ για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης».

Στην ερώτησή μας, που αποδίδουν οι ίδιοι τους ανωτέρω υπολογισμούς του ΔΝΤ για τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας απάντησαν ότι «οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, και στην έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις δυτικές κυβερνήσεις».

Σαν παράδειγμα ανάφεραν ότι προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις από την ΕΕ δεν υπόκεινται σε κυρώσεις στις ΗΠΑ και το αντίστροφο!!

Σε γενικές γραμμές, υποστήριξαν οι συνομιλητές μας, ότι «η ρωσική οικονομία έχει πράγματι προσαρμοστεί αποτελεσματικά και γρήγορα στις κυρώσεις. Στην καθημερινή ζωή, οι δυσχέρειες στον εφοδιασμό δεν γίνονται αντιληπτές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων ή μοντέρνων ενδυμάτων, υποδημάτων και άλλων προϊόντων στα καταστήματα της Μόσχας».

Γεώργη Μουράντοβ: Ο ρώσος πολιτικός με τα υπέροχα Ελληνικά

Με τον αντιπρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της Κριμαίας, Γεώργη Μουράντοβ συναντηθήκαμε στο κτίριο όπου στεγαζόταν, επί εποχής ΕΣΣΔ, η ΚΟΜΕΚΟΝ, δηλαδή ο οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας των πρώην «σοσιαλιστικών» χωρών.

Πάντα ευγενικός, χαμογελαστός με τα υπέροχα ελληνικά του κερδίζει τον συνομιλητή του.

« Στην Κριμαία, σήμερα, ζουν περίπου 6 χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην οικονομία αλλά και την κοινωνική ζωή της χερσονήσου» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια στην Κριμαία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, νοσοκομείων, αεροδρομίων, τουριστικών μονάδων, δημιουργίας νέων μεικτών επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα προσφέρουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

 Οδοιπορικό Μόσχα 3 1

Ο κ. Μουράντοβ υποστήριξε ότι ο τουρισμός συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της Κριμαϊκής Χερσονήσου αφού υπάρχουν περιοχές, όπως η Γιάλτα, που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, ακόμη και από χώρες της ΕΕ, παρά τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

«Το 2022 είχαμε 9,5 εκατομμύρια τουρίστες ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός ήταν στα 7,5 εκατομμύρια με προοπτική να ξεπεράσουμε τα 10 εκατομμύρια το τρέχον έτος» είπε.

Κατά τον Γεώργη Μοράντοβ, Ελλάδα και Ρωσία είναι δυο χώρες που έχουν σταθερή ιστορική πορεία και φιλιά, κοινή ορθόδοξη πίστη και δυνατή φιλιά των λαών τους, η οποία «δεν μπορεί να ανατραπεί από τις διάφορες πολιτικές εξελίξεις και επιλογές».

Αποστολή: Νίκος Μπαρδούνιας

Σχετικά Αρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!