Ο Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε τις ρωσικές εταιρείες Rosneft και Gazprom

29.04.2014

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ρωσικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα Rosneft και Gazprom προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s μετά την ανακοίνωση της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ.

Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και αυτή της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom από BBB σε BBB-, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος επτά Ρώσων αξιωματούχων και 17 εταιρειών που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.


Ο ίδιος ο Σετσίν δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα βλάψουν τη συνεργασία της εταιρείας με τους συνεργάτες της. «Εκλαμβάνω τα τελευταία μέτρα της Ουάσιγκτον ως εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του έργου μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Rosneft, επικαλούμενη τον Σετσίν.


«Την ίδια ώρα διαβεβαιώνουμε τους μετόχους και τους συνεργάτες μας, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, ότι αυτή η αποτελεσματικότητα δεν θα μειωθεί και η συνεργασία μας δεν θα επηρεαστεί», πρόσθετε η ανακοίνωση.


Νωρίτερα η βρετανική πετρελαϊκή εταιρείας BP ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει μακροπρόθεσμα επενδυτής στη Rosneft, παρά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.


Αντίθετα, η αγγλοολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Shell σημείωσε ότι θα συμμορφωθεί με όλες τις διεθνείς κυρώσεις.


Στο μεταξύ η ρωσική εταιρεία Volga Group, εναντίον της οποίας οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα της Ουάσινγκτον είναι «πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις και αποφάσεις».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!