Ο Γιώργος Οικονόμου υπαναχώρησε στη διαμάχη του με την Genco

17.05.2024

Ο Έλληνας  εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου υπαναχώρησε από τον αγώνα του εναντίον της Genco Shipping & Trading, αποσύροντας τον υποψήφιό του για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) στην εισηγμένης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εταιρείας.

Αναλυτικότερα, το επενδυτικό όχημα του Γ. Οικονόμου, η GK Investor, δήλωσε σε μια κατάθεση την Πέμπτη (17/05) ότι απέσυρε την υποψηφιότητα του Robert Pons ως υποψήφιου για εκλογή στο ΔΣ της Genco, καθώς και μια πρόταση για κατάργηση του καταστατικού της εταιρείας.

Προς υπενθύμιση, η θέση του Γ.Οικονόμου στην Genco με έδρα το Μανχάταν επισημάνθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν απέκτησε περίπου το 5.4% της ιδιοκτήτριας περισσότερων από 40 bulkers. Λίγο αργότερα, πρότεινε δύο υποψηφίους στο ΔΣ της Genco, συμπεριλαμβανομένου του Pons, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Spartan Advisors και έχει επίσης υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια περίπου 16 εισηγμένων εταιρειών. Η Genco απέρριψε τους υποψηφίους, λέγοντας ότι οι προσθήκες τους δεν θα ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας ή των μετόχων της.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πλοιοκτήτης περιέγραψε τις ενέργειες της Genco ως «εχθρικές και υπεκφυγές» και κατέθεσε πληρεξούσιο τον Απρίλιο για να προτείνει τον Pons στο διοικητικό συμβούλιο και ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου της Genco, James Dolphin, ο οποίος είναι στο διοικητικό συμβούλιο για 10 χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Genco έχει κάνει έντονη εκστρατεία κατά της πρότασης του Γ.Οικονόμου, λέγοντας ότι ήταν «αυτοεξυπηρετούμενη» και μάλιστα δημιούργησε έναν ιστότοπο «VoteForGenco» όπου προειδοποιεί τους μετόχους ενάντια στην ιστορία του Έλληνα ιδιοκτήτη «διανομής κεφαλαίου ανάμεικτη με σύγκρουση συμφερόντων, αυτοεξυπηρέτησης και μετόχων, καταστροφή αξίας για προσωπικό όφελος».

Στην τελευταία κατάθεσή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η GK ευχαρίστησε τον Pons για τις «άοκνες προσπάθειές του ως υποψηφίου και την προθυμία του να εκπροσωπήσει τα καλύτερα συμφέροντα όλων των μετόχων, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε αβάσιμες προσωπικές επιθέσεις από το διοικητικό συμβούλιο της Genco».

Εν τω μεταξύ, ο Γ.Οικονόμου ξεπουλά τη Genco με κέρδος, διαθέτοντας πάνω από το ήμισυ των μετοχών της από τον Απρίλιο. Η GK του σημείωσε ότι από την αγορά της Genco, η μετοχή της εταιρείας πήγε από 16.48 $ στην πιο πρόσφατη τιμή κλεισίματος των 22.53 $.

«Η GK πιστεύει ότι η συνηγορία της συνέβαλε στη βελτιωμένη απόδοση της κοινής μετοχής της Genco – παρέχοντας έτσι μια ελκυστική απόδοση στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της GK», ανάφερε η εταιρεία σε μια κατάθεση, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι προσπάθειές της ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από την κίνηση της Genco επικεντρωθείτε στην κατανομή κεφαλαίων, μειώστε την έκπτωση σε NAV και προσθέστε μια νέα φωνή στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Παρά το γεγονός ότι υπαναχώρησε, ο Γ. Οικονόμου τόνισε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την Genco και τις ενέργειες του σημερινού προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της και να συνεχίσει να τους λογοδοτεί.

Σε δήλωσή της, η Genco είπε ότι η εταιρεία ήταν ικανοποιημένη που ο Γ.Οικονόμου αποσύρθηκε από τον αγώνα μεσολάβησης που ξεκίνησε.

«Σημειώνουμε ότι μέχρι το τέλος, ο Οικονόμου συνέχισε να διαδίδει δηλώσεις για την Genco, το διοικητικό συμβούλιο και τις επιδόσεις μας που πιστεύουμε ότι είναι ανακριβείς… «Πιστεύουμε ότι ο πρωταρχικός αντίκτυπος του Οικονόμου στην Genco ήταν η εκτροπή χρόνου και πόρων, από τη συνεχή εκτέλεση της συνολικής αξίας μας στρατηγική που προηγείται των αγορών μετοχών του και των επακόλουθων πωλήσεων», ανέφερε η εταιρεία.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!