Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου αποκτά μερίδιο στην Genco Shipping & Trading

04.01.2024

Ο Γιώργος Οικονόμου προσχώρησε σε μία ακόμη εισηγμένη πλοιοκτήτρια εταιρεία και συγκεκριμένα στην αμερικανική εταιρεία ξηρού χύδην φορτίου Genco Shipping & Trading.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας έχει πάρει μερίδιο 5,4% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Genco, η οποία διαθέτει ένα στόλο με περισσότερα από 40 πλοία στα τμήματα των capesizes, ultramaxes και supramaxes.

Πιο συγκεκριμένα, μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το επενδυτικό όχημα του Γ. Οικονόμου, η GK Investor, και οι θυγατρικές της, η Sphinx Investment και η Maryport Navigation κατέχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια μετοχές της Genco.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κίνηση του Έλληνα πλοιοκτήτη στη Genco είναι η τέταρτη για εφέτος μετά τα buy-in στις Performance Shipping (tankers) και OceanPal (bulk carriers), συμφερόντων της οικογένεια Παληού, καθώς και στη Seanergy Maritime υπό την ηγεσία του Σταμάτη Τσαντάνη.

Παράλληλα, η Genco ανακοίνωσε το δέκατο έβδομο συνεχόμενο μέρισμά της το τρίτο τρίμηνο ύψους 0,15 δολαρίων ανά μετοχή, παρά την απώλεια 32 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία έκλεισε μια πιστωτική διευκόλυνση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας την ικανότητα δανεισμού της κατά πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια με μειωμένο κόστος τόκων και διευρυμένο προφίλ λήξης και τρέχουσα διαθεσιμότητα 290 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει στην Genco να συνεχίσει να επιδιώκει ευκαιριακή ανάπτυξη και περαιτέρω προωθήσει τη στρατηγική ανανέωσης του στόλου της.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η εταιρεία που εδρεύει στο Μανχάταν πρόσθεσε πρόσφατα ένα ζευγάρι capes κατασκευής του 2016 (με scrubbers), τα “Genco Reliance” και “Genco Ranger”, διαθέτοντας περίπου 86 εκατομμύρια δολάρια και επιβεβαίωσε την πώληση του cape “Genco Commodus” που κατασκευάστηκε το 2009 και το οποίο θα παραδώσει σε έναν ανώνυμο αγοραστή τον Ιανουάριο του 2024.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!