Νόμος του κράτους η εθελοντική συνεισφορά των πλοιοκτητών

01.10.2014

Νόμο του κράτους αποτελεί από την περασμένη Τετάρτη Ιη Οκτωβρίου η εθελοντική συνεισφορά των πλοιοκτητών στον προϋπολογισμό του κράτους με ποσόν που θα υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2014 – 2017.

Η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε από τη βουλή ύστερα από ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας 52 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 36 κατά και ένας δήλωσε παρών.
Έτσι, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση της σχετικής τροπολογίας καταργείται το περίφημο άρθρο 14 του ν. 4223/2013, που αποτέλεσε «casus belli» για τους εφοπλιστές, καθώς τριπλασίαζε για τα επόμενα τρία χρόνια τη φορολογική υποχρέωση όλων των πλοίων, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, είτε βρίσκονται στο ελληνικό νηολόγιο είτε έχουν ξένη σημαία. Επίσης, με την τροπολογία που ψηφίσθηκε υιοθετούνται και ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο καταβολής της εισφοράς, όπως αυτές συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Να σημειωθεί ότι τα 420 εκατ. ευρώ προβλέπεται πλέον να κατανεμηθούν σε τέσσερα χρόνια (2014, 2015, 2016 και 2017) κατά το ποσό των 105 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το ποσό που αναλογεί στο 2017 προβλέπεται να καταβληθεί έως τον Φεβρουάριο του εν λόγω έτους, ώστε να προσμετρηθεί στα κρατικά έσοδα του 2016. Ειδικά για το τρέχον έτος, η καταβολή της οικειοθελούς παροχής ορίζεται να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου.
Σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί ότι η νέα τροπολογία προβλέπει ότι αν στο τέλος της περιόδου το ποσό που συγκεντρωθεί είναι χαμηλότερο των 420 εκατ. ευρώ, η εφοπλιστική κοινότητα έχει την υποχρέωση να προτείνει τρόπους κάλυψης της διαφοράς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!